UA / RU
Підтримати ZN.ua

Поставки літаків F-35 для Бельгії можуть затриматися через проблеми з програмним забезпеченням

Точний термін ймовірної затримки поки не відомий.

Півтора місяці тому Lockheed Martin почала будівництво першого літака F-35A Lightning II для Військово-повітряних сил Бельгії. Як з'ясувалося тепер, початок постачання літаків переноситься щонайменше на пів року. Про це пише видання The Aviationist.

Перші два літаки п'ятого покоління будуть готові в грудні 2023 року. Однак сертифікація програмного забезпечення і передача замовнику відбудеться тільки в другому кварталі 2024 року.

F-35A Lightning II відправляться із заводу компанії Lockheed Martin не в Європу, а на базу ВПС США "Люк", де бельгійські пілоти проходитимуть навчання. Ймовірно, через затримку поставок графік навчання доведеться змістити теж.

Читайте також: Ізраїль отримав нові винищувачі F-35 від США

Проблема полягає в програмному забезпеченні Technology Refresh 3, через що Міністерство оборони США з липня 2023 року припинило постачання F-35. Lockheed Martin продовжує поставки F-35 TR-2, але змушена відправляти всі готові літаки TR-3 на склад.

Якщо графік значно не зрушиться, то поставки F-35A до Бельгії почнуться 2025 року. Європейська країна має намір створити по одній винищувальній ескадрильї на базах "Флоренн" і "Кляйне Брогель".

Раніше повідомлялося, що США збираються допомагати у поставках данських літаків F-16 до Аргентини. Раніше йшлося про можливу передачу цих бортів Україні.