UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посол ЄС у Китаї назвав розмову Сі Цзіньпіна із Зеленським позитивним кроком

ЄС вважає, що Пекін повинен допомогти у досягненні справедливого миру, який передбачає виведення військ РФ із України. 

Нещодавня телефонна розмова лідера Китаю Сі Цзіньпіна з президентом України Володимиром Зеленським була дуже позитивним кроком, заявив посол ЄС у Китаї Хорхе Толедо Альбінана, закликавши докласти більше зусиль для досягнення миру. Про це повідомляє Reuters.

«Ми хотіли б, щоб Китай рухався далі і допоміг більше для досягнення справедливого миру, який передбачає виведення російських військ з України», - заявив Альбінана на пресконференції в Пекіні.

Телефонна розмова Сі із Зеленським, яка відбулася вперше з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну, виконала одну з давніх цілей Києва, до якої він публічно закликав протягом багатьох місяців.

Читайте також: Чи допоможе Китай Путіну у війні з Україною?

Згідно з повідомленнями, під час телефонної розмови Сі пообіцяв Зеленському, що Китай відправить в Україну спеціальних представників і проведе переговори з усіма сторонами, які прагнуть миру.

Альбінана сказав, що очікування від подальшого діалогу на високому рівні між Китаєм та ЄС цього року включають стратегічні переговори глави зовнішньополітичного відомства ЄС Жозепа Борреля і міністра закордонних справ Китаю Цінь Гана, а також такі теми, як торгівля, економіка, цифрові технології та зміна клімату.

Нещодавні коментарі Борреля щодо ситуації навколо Тайванської протоки були перебільшені, сказав Альбінана. Боррель написав у статті в Journal du Dimanche, що європейські військово-морські сили повинні патрулювати протоку.

«Я думаю, що його слова були сильно перебільшені», - заявив Альбінана.

«Тайвань стосується нас в економічному, комерційному і технологічному плані», - заявив Боррель у своїй статті.

Читайте також: Bloomberg: Розмова Сі Цзіньпіна з Зеленським - це не обов’язково прорив

Китай намагається позиціонувати себе як «нейтрального посередника» у війні РФ проти України, попри розвиток відносин з Росією. Пекін запропонував «мирний план», закликаючи до переговорів. Документ Пекіна розкритикували деякі західні лідери. Більше про позицію Китаю читайте в статті ексочільника МЗС України Павла Клімкіна «Китайський маджонг». 

При цьому, лідер Китаю Сі Цзіньпін здійснив візит у Москву та зустрівся з главою Кремля Владіміром Путіним, пообіцявши поглибити зв'язки з РФ. Крім того, Путін провів у Москві робочу зустріч із міністром оборони Китаю Лі Шанфу. Росія та Китай регулярно обмінюються інформацією по лінії військових відомств та проводять спільні навчання.