UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польський міністр розповів, коли його країна має обов’язково збивати ракети РФ над Україною

Політик розповів, що може бути перетином польських «червоних ліній».

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський вважає, що його країна має право збивати російські ракети, якщо вони загрожують українським атомним електростанціям.

Про це посадовець заявив у інтерв'ю ВВС.

Читайте також: МЗС Польщі відреагувало на заяву свого міністра про можливість збивати російські ракети над Україною

На питання про «червоні лінії» Польщі щодо Росії та України, зокрема про можливість збивання російських ракет в українському повітряному просторі, Сікорський навів приклад потенційної загрози для атомних об'єктів в Україні.

«Чорнобильська катастрофа сталася в Україні. Уявіть, що один із російських безпілотників або ракет, збившись із курсу, влучає не в Польщу чи Румунію, як це вже бувало, а в одну з українських атомних електростанцій. Я вважаю, що ми маємо допомогти Україні захистити її АЕС від подібних інцидентів», – зазначив міністр.

Читайте також: Туск розповів, чому Польща не збиває російські ракети

Журналістка уточнила, чи вважає Сікорський можливим сценарій, за якого польська система ППО може збивати ракети на території України, навіть якщо вони не перетинають польський кордон.

«Це моя особиста точка зору, – відповів очільник МЗС. – Юридично ми мали б право на самооборону в такій ситуації. Однак жодних офіційних рішень з цього питання ще не ухвалювали».

Читайте також: У НАТО попередили Польщу про "наслідки", якщо Варшава вирішить збивати російські ракети

Нагадаємо, Сікорський заявляв, що Польща та інші країни, які межують з Україною, мають «обов'язок» збивати російські ракети, що наближаються до їхнього повітряного простору, навіть якщо НАТО виступає проти такої дії. Він додав, що Варшава зобов'язана забезпечити безпеку своїх громадян, попри побоювання, що перехоплення ракет над українською територією може втягнути Альянс у війну Росії проти України.