UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польська заборона експорту зерна з України пов’язана з виборами до Сейму — The Economist

Правляча партія «Право і справедливість» хоче отримати голоси виборців з сільської місцевості.

Регулярне повторення польськими урядовцями тези про неприпустимість імпорту українського зерна принаймні до кінця 2023 року має не лише економічне підґрунтя, але й політичне. «Європейські політики знайшли електорат, навіть дорожчий для них, ніж українці: власних фермерів», пише The Economist.

«Цієї осені в Польщі відбудуться вибори. Правлячій партії «Право і справедливість» потрібні голоси сільської місцевості, щоб залишитися при владі», – зазначає видання й робить висновок, що «тепер між Україною та її мріями про вступ до ЄС стоїть великий польський трактор».

На думку The Economist, перспектива втратити можливість продавати основні продукти своїм найближчим сусідам погана для України. Особливо, зважаючи на блокування Росією морського експорту в рамках «зернової угоди». 

Читайте також: Після нічної атаки на Севастополь Росія звинуватила Україну в порушенні зернової угоди

Польща заборонила ввезення українського зерна на свою територію 15 квітня. Лідер правлячої партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський заявив, що це «важке» рішення ухвалено для захисту інтересів польських фермерів. 

«Це і в інтересах України – тому що наші друзі не зацікавлені, щоб Польща занурювалася в кризу і до влади прийшли люди, які змінять політику радикальної підтримки України», – заявив Качинський.

Пізніше, 21 квітня, Польща дозволила транзит аграрної продукції з України своєю територією, частково відмовившись від попереднього рішення щодо тотальної зупинки. 25 квітня про відновлення транзиту через Польщу заявила «Укрзалізниця». 

Детальніше про ситуацію з експортом продукції українських фермерів читайте у статті Юлії Самаєвої «У ЄС не раді українському зерну, і це не суто ринкове питання» на ZN.UA.