UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польщу накрив сильний паводок, міста та села йдуть під воду

Антициклон приніс потужні дощі в центрально-східну Європу.

© EPA-EFE/Maciej Kulczynski
© EPA/Michal Meissner
© EPA-EFE/Maciej Kulczynski
© EPA-EFE/TOMASZ GOLLA

Атмосферний циклон «Борис», який приніс значне похолодання та дощі в центрально-східній Європі, призвів до серйозних паводків у Польщі. Прем'єр-міністр Дональд Туск уже заявив, що в багатьох частинах країни ситуація критична і відомо про першого загиблого внаслідок паводку, пише RMF24.

Найбільше від повені на разі постраждала Нижня Сілезія. Через підтоплення в регіоні є проблеми із електропостачанням та зв’язком.

«Маємо першу підтверджену смерть від утоплення в районі Клодзко», - зазначив Туск та закликав жителів регіону не нехтувати попередженнями та евакуюватись із зони паводку, оскільки «в будь-який момент може статися щось таке, що ускладнить евакуацію».

Він зазначив, що районі Клодзко евакуювали понад півтори тисячі людей, але здебільшого це місцева евакуація, коли людей переміщують у вищі частини міста.

Глава польського уряду підтвердив, що доволі складною є ситуація на дамбі в Мендзиґужі, але запевнив, що вона повинна витримати тиск води.

Крайове водне управління у Вроцлаві попередило, що невдовзі паводок дійде і до міста, яке розташоване на річці Одер.  Піку води слід очікувати у Вроцлаві 17 вересня.

Сильні опади також зафіксовані у Словаччині, Чехії, Австрії, Румунії. Так, серйозно вода піднялась на Дунаї,  як наслідок у Братиславі ввели третій рівень попередження про повені. Це означає, що будуть побудовані спеціальні дамби, щоб вода не затопила місто. Гідрологи прогнозують, що Дунай у Братиславі може піднятись на 910 см, що означає перевищення рівня ризику повені.