UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща зробить оборону основним пріоритетом під час головування в ЄС

Ротаційне головування відбудеться у 2025 році.

Польща зробить оборону основним пріоритетом під час головування в ЄС у 2025 році, пише Bloomberg.

Польща планує докладати максимум зусиль для збільшення витрат на оборону, коли в січні перебере на себе ротаційне головування в Європейському Союзі, заявив у п'ятницю міністр фінансів Анджей Доманський.

Нагальне питання посилення спільних гарантій проти Росії викликає значні розбіжності у зв'язку з виборами до Європейського парламенту, що відбудуться в червні цього року, а Угорщина перебере на себе піврічне головування в ЄС.

«Нам потрібно більше солідарності між європейськими країнами», — сказав Доманський в інтерв'ю у Вашингтоні.

За його словами, навіть якщо війна закінчиться завтра, необхідно буде підтримувати високий рівень інвестицій в оборону.

Польща, яка є членом НАТО, збільшує свої витрати на оборону на тлі вторгнення Росії в Україну. Війна, яка триває вже третій рік, викликала дискусії серед лідерів ЄС про те, як фінансувати «капітальний ремонт» оборонного сектору.

Читайте також: Лідери ЄС мають намір відновити єдиний ринок капіталу для фінансування оборони — FT

Доманський наразі зосереджений на тому, щоб представити Польщу як найкращий інвестиційний напрям для міжнародних інвесторів, які прагнуть перевести гроші з Азії на європейські ринки.

«Польща на підйомі. Зараз Польща є найкращим місцем для інвестицій в Європі», — заявив він.

Доманський додав, що провів плідну дискусію з корпорацією Intel і очікує, що упродовж наступних трьох-чотирьох років компанія збудує в Польщі завод з виробництва напівпровідників вартістю 4,6 мільярда доларів США.

Читайте також: Норвегія планує збільшити витрати на оборону на 51 млрд євро — Politico

17 квітня у Нью-Йорку польський президент Анджей Дуда зустрівся із кандидатом на цьогорічних виборах від «червоних» Дональдом Трампом.  Сторони обговорили в тому числі Україну та ситуацію на Близькому Сході,  а також  пропозицію Дуди для країн НАТО збільшити витрати на оборону до 3% від валового внутрішнього продукту.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що Варшава підтримує створення «європейського залізного купола».