UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща відмовилася збивати російські безпілотники і ракети, які летять у її бік над територією України

Польський чиновник сказав, що Україна повинна мати чим захищатися, захищати свою територію, свій повітряний простір

Польща не воює з Росією, НАТО також не воює з Росією, тому Польська протиповітряна оборона не збиватиме російські ракети та ударні дрони над територією України. Натомість Польща виступає за значне посилення оборонних можливостей України.

Про це заявив заступник міністра національної оборони Польщі Павел Залевський після неформального засідання Ради міністрів оборони ЄС у Брюсселі, передає Укрінформ із посиланням на Польське радіо.

Читайте також: Ми не впевнені, що до Польщі 26 серпня залітав російський дрон — Туск

«Україна повинна мати чим захищатися, захищати свою територію, свій повітряний простір. Але ми не розглядаємо в жодному форматі, особливо двосторонньому, те, що насправді є одним із очікувань України, тобто можливість збивати російські ракети чи безпілотники з території Польщі», - сказав Залевський.

Він зауважив, що позиція Польщі полягає в тому, що значне посилення ППО України «має бути достатнім і не потребувати такої підтримки з боку польської авіації».

Також урядовець сказав, що Польща не підтримує пропозицію щодо тренування українських військових іноземними інструкторами на території України. Прихильниками цього є Франція та ряд країн Північної Європи, проти виступають Німеччина, Австрія, Польща. Хоча підготовка українських військових на території ЄС, зокрема й у Польщі, прийнятна і є «найбільш ефективною». Він зауважив, що на двосторонній основі окремі країни ЄС можуть навчати українських військових на території України, однак Польщі серед них не буде.

Але при тому Варшава підтримує скасування країнами Заходу обмеження на застосування зброї дальнього радіуса дії для завдання ударів по військових цілях на території Росії.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю Politico напередодні неформальної зустрічі глав МЗС країн Євросоюзу заявив: Україна прагне, щоб Польща збивала ракети чи дрони, які летять в її бік, і потребує підтримки партнерів у цьому питанні.

Раніше прем'єр-міністр РП Дональд Туск заявляв, що союзники рекомендують Польщі стриманість у збитті повітряних цілей на своїй території.

За даними Оперативного командування ЗС ПР, під час масованої атаки РФ на Україну 26 серпня російський безпілотник залетів у Польщу з боку Червонограда Львівської області. На сьогодні тривають пошуки його у Люблінському воєводстві. Пізніше Туск заявив, що, можливо, жоден російський безпілотник взагалі не порушував повітряного простору Польщі.

Читайте також: "Не бачу прихильників для прийняття рішення": у Польщі заявили про скептицизм НАТО щодо збиття російських ракет в Україні

Польща не буде збивати російські ракети над територією України без рішення всього НАТО. Про це заявив в інтервʼю “Польському радіо” міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш.

Міністр додав, що в НАТО немає такого консенсусу. Він вказав на позицію Білого дому, який заявив, що не хоче ескалації конфлікту.