UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща видала ордер на арешт судді, який утік у Білорусь: йому загрожує довічне

Прокуратура стверджує, що він, зокрема, сприяв "гібридній війні" Росії і Білорусі проти Польщі.

У Польщі видали ордер на арешт юриста Томаша Шмідта, який утік із країни. Йому пред'явили звинувачення у передачі секретної інформації російській і білоруській розвідкам.

На початку травня після приїзду у Мінськ Шмідт попросив політичний притулок, пише "Радіо Свобода". Раніше він був суддею у Воєводському адміністративному суді Варшави.

Читайте також: Росія може бути причетною до спроби підпалу автобусів у Празі ‒ прем'єр

Свою посаду він втратив у 2019 році, коли його дружину звинуватили у публікації компромату на суддів, які не підтримували судову реформу, котру розпочала партія влади.

Під час пресконференції у білоруській столиці Шмідт заявив, що у Польщі його переслідують та погрожують через "самостійну політичну позицію".

Читайте також: Російські шпигуни працювали в Румунії прикриваючись українськими біженцями – ЗМІ

Натомість польські правоохоронці вважають його шпигуном, який працював на Росію та Білорусь. Його оголосили у національний розшук, заочно заарештували та позбавили суддівської недоторканності. Проте Інтерпол не став видавати міжнародний ордер на арешт Шмідта. Організація вирішила, що чоловіка переслідують за політичними мотивами.

Згодом Національна прокуратура Польщі видала нову постанову, у якій вказала, що має однозначні докази сприянні Шмідта у "гібридній війні" Росії та Білорусі проти Польщі. Зокрема через участь у пропагандистських шоу та заявах, що Польща начебто залежна від іноземних кураторів.

Із цим ордером Шмідта можуть арештувати у будь-якій державі Європейського Союзу і передати польським правоохоронцям. Якщо його провину у шпигунстві доведуть, то чоловік може отримати від восьми років в'язниці до довічного ув'язнення.

Читайте також: Росія своїми диверсіями перевіряє Європу, Захід думає про відповідь ‒ FT

Нагадаємо, що небезпека саботажу, диверсій та шпигунства з боку Росії особливо висока для країн із комуністичним минулим або тих, що були колись частиною Радянського Союзу. Крім того, агенти Кремля готують підпали та атаки на інфраструктуру в Європі.