UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща тисне на Китай, щоб «приборкати» Білорусь – Bloomberg

Варшава бореться з міграційною кризою на білоруському кордоні.

Нелегальні мігранти на кордоні Білорусі і Польщі

Нелегальні мігранти на кордоні Білорусі і Польщі

Польща пригрозила перекрити ключовий китайський залізничний експортний маршрут до Європейського Союзу, якщо Пекін не вплине на Білорусь, щоб уповільнити наплив нелегальних мігрантів.

Зокрема польський президент Анджей Дуда використав свій державний візит у Китай наприкінці червня, щоб пов'язати питання міграції та транзиту вантажів на білоруському кордоні. Відтоді кількість нелегальних перетинів кордону з Білорусі до Польщі значно скоротилася, пише Bloomberg.

Читайте також: Гібридна війна Путіна відкриває другий фронт на східному кордоні НАТО — Bloomberg

Самопроголошений президент Білорусі Аляксандр Лукашенка протягом останніх трьох років намагається створити надзвичайну міграційну кризу на 400-кілометровому кордоні своєї країни з Польщею. Напруженість зросла в травні, коли мігрант напав на польського прикордонника і вбив його, після чого уряд у Варшаві пообіцяв витратити близько 2,5 мільярдів доларів на укріплення кордону.

Оскільки вторгнення Росії в Україну перекрило торговельні шляхи, Білорусь стала єдиним залізничним сполученням для китайських товарів, що прямують до ЄС, з обсягом контейнерів, що збільшився на 89% у першому кварталі 2024 року.

Читайте також: Туск: Польща запроваджує буферну зону на кордоні з Білоруссю

Лукашенка зрадів стрибку у китайському залізничному транзиті, оскільки прагне компенсувати майже повну залежність Білорусі від Росії в питаннях дешевих енергоносіїв і кредитів.

Після повернення Дуди з Пекіна, Польща дала зрозуміти, що фактично припинить залізничний транзит через пункт пропуску Малашевичі на білоруському кордоні на 33 години, уповільнивши прикордонні та митні перевірки.

Читайте також: Польща збирається затопити частину кордону з Росією та Білоруссю

Поїздка польського президента до Китаю привернула увагу Лукашенка. У своїй промові білоруський диктатор заявив, що Дуда «попросив Сі Цзіньпіна вплинути на Лукашенка і Путіна, щоб вони припинили потік мігрантів».

Міністерство закордонних справ Китаю у відповіді на запитання Bloomberg заявило, що Пекін «сподівається, що відповідні сторони зможуть належним чином вирішити розбіжності завдяки діалогу» і «забезпечити безпеку і безперебійну роботу міжнародних логістичних каналів».

Як повідомив у вівторок міністр внутрішніх справ Томаш Семоняк, кількість нелегальних перетинів кордону з Білорусі з початку червня впала на 70%.

Читайте також: Польща хоче патрулювати кордон з Білоруссю разом із прикордонниками з Греції, Фінляндії та Німеччини – Reuters

Нагадаємо, новий польський план для стримування агресії від Білорусі та Росії отримав назву «Східний щит». На цього планують виділити 2,55 мільярда доларів.