UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща та країни Балтії звернулися до Білорусі із закликом припинити допомагати Росії у війні проти України

У заяві йдеться, що режим Лукашенка, попри рішучий осуд з боку міжнародної спільноти, уже три роки продовжує нелюдські репресії, що постійно посилюються.

Міністри закордонних справ країн Балтії і Польщі з нагоди річниці фальсифікованих президентських виборів у Білорусі закликали самопроголошену владу припинити пособництво Росії у війні проти України. Про це йдеться у заяві на сайті польського МЗС.

"Ми знову закликаємо до негайного і безумовного звільнення та реабілітації всіх політичних в'язнів, до припинення репресій та пособництва в агресії Росії проти України. Допоки триватимуть репресії, порушення міжнародного права, інструменталізація міграції та інші злочини, ми продовжуватимемо ізолювати злочинний і нелегітимний режим Лукашенка та посилюватимемо цільові та секторальні санкції ЄС проти нього" – зазначають у заяві.

Читайте також: «Вагнер» не є підрозділом, який може загрожувати Польщі – замглави польського МВС

Також у повідомленні наголошується, що режим Лукашенка, попри рішучий осуд з боку міжнародної спільноти, уже три роки продовжує нелюдські репресії, що постійно посилюються.

Під них попадають правозахисники, журналісти, профспілкові діячі, працівники ЗМІ, адвокати і звичайні громадяни, які висловлюють критику системи − їх переслідують, шантажують, ув'язнюють; деякі з них зникли безвісти або були вбиті.

Очільники МЗС нагадали, що з лютого 2022 року режим Лукашенка виступає співучасником і прямим прибічником неспровокованої та невиправданої агресії Росії проти України, зокрема, бере участь у насильницькій депортації українських дітей.

Читайте також: ЦНС: "Вагнерівців" планують використовувати для імітації підривної діяльності на кордоні з Чернігівською областю

Нагадаємо, Канада ввела санкції проти 9 фізичних та 7 юридичних осіб, причетних до порушень Росією суверенітету та територіальної цілісності України, частково через Білорусь та за підтримки Білорусі. Про це повідомила міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі.