UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща продовжила заборону на імпорт українського зерна

Сьогодні це питання розглядатимуть і в Європарламенті.

Рада міністрів Республіки Польща у вівторок, 12 вересня, прийняла рішення про продовження заборони імпорту українського зерна до країни. Про це повідомив прем’єр-міністр країни Матеуш Моравецький.

«Ми не відкриємо кордони для українського зерна! Ембарго залишається!», - написав він після засідання польського уряду.

Країна в односторонньому порядку  ухвалили рішення про заборону імпорту українського збіжжя з 15 вересня, коли закінчується термін дії відповідного рішення Єврокомісії щодо заборони на ввезення українського збіжжя (пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику) до  п’яти країн ЄС – Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та Болгарії.

Перед засіданням уряду Моравецький заявив, що «Польща не дозволить затопити країну українським зерном».

«Незалежно від того, яким буде рішення брюссельських чиновників, ми не відкриємо наші кордони», - додав він.

Речника уряду Пьотр Мюллер вранці зазначив, що уряд звернеться до Єврокомісії із закликом продовжити заборону. В разі відмови країна запровадить власну схему, яка базується основах національної безпеки.

При цьому Варшава підтримує транзит українського зерна через територію Польщі, аби воно потрапляло на ринки третіх країн.

Читайте також: МЗС Польщі: Тиск та погрози України щодо імпорту агропродукції іноді виходять за певні межі класичної дипломатії

Дебати щодо питання продовження заборони ЄС на імпорт зернових до п'яти сусідніх з Україною країн мають відбутися сьогодні в Європарламенті. Яким буде рішення, ще не відомо.

Водночас зазначимо, що в Польщі 15 жовтня мають відбутись чергові парламентські вибори. Для правлячої партії «Право та справедливість» заяви про зосередження на національних інтересах Польщі є одним із основних тез напередодні виборів.

Нагадаємо, з 2 травня діє заборона на ввезення зерна з України до п'яти прифронтових країн: Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та Болгарії. Його запровадили після того, як Польща та інші країни за її прикладом запровадили аналогічні заборони самостійно. Чинна заборона ЄС спливає 15 вересня.