UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща збереже заборону імпорту зерна з України до кінця 2023 року

У польському уряді інтереси фермерів поставили вище угод з ЄС

Польща наполягає на забороні імпорту зерна з України щонайменше до кінця 2023 року. Про це заявив у інтерв’ю польському мовнику Radia ZET міністр розвитку і технологій Вальдемар Буда. 

«Ми не скасуємо наші заходи доти, доки аналогічні заходи не будуть запроваджені на європейському рівні. Час грає на нашу користь. Ми збережемо польські рішення, поки ситуація не стабілізується», – заявив Буда, уточнивши, що для них «першочерговим є питання фермерів». 

На запитання журналіста про бажання ЄС скасувати ембарго на товари з України наприкінці червня, міністр заявив, що це «абсолютно неможливо». 

«Тому що ми призведемо до того, що після українського врожаю зерно (з України) знову заповнить елеватори, які ми зараз з такою рішучістю спустошуємо», – пояснив Буда. 

На уточнююче запитання, «чи, незважаючи на ЄС, ми збережемо ембарго принаймні до кінця року?» міністр заявив: «У Польщі точно». 

Читайте також: Зернова криза: український підприємець готовий безплатно передати Єврокомісії систему контролю за перевезеннями

Сусідні з Україною країни Європи почали забороняти імпорт української аграрної продукції на початку квітня, оскільки їхні фермери заявили про втрати через знижені ціни. Польща ввела заборону першою. 20 квітня Польсько-українська господарська палата заявила, що заборона імпортувати до Польщі українську продукцію загрожує проблемами не лише для українського, але й для польського бізнесу. 

21 квітня повідомлялося, що Польща дозволила транзит аграрної продукції з України, частково відмовившись від свого попереднього рішення щодо тотальної зупинки. 25 квітня про відновлення транзиту через Польщу заявила «Укрзалізниця». 

Детальніше про ситуацію з експортом продукції українських фермерів читайте у статті Юлії Самаєвої «У ЄС не раді українському зерну, і це не суто ринкове питання» на ZN.UA.