UA / RU
Підтримати ZN.ua

Поїздка Віктора Орбана до Москви порушує договори ЄС — юридична служба блоку

Дії угорського прем'єр-міністра викликали засудження з боку європейських союзників і НАТО.

Дипломатичне спілкування Віктора Орбана з Владіміром Путіним під час його особистої поїздки до Москви минулого тижня суперечить договорам ЄС, повідомляє юридична служба блоку. Неоголошений візит угорського прем'єр-міністра до Росії з метою сприяння мирним переговорам між Україною та Росією викликав різке засудження з боку союзників по ЄС і НАТО, які негайно заявили, що Орбан не представляв їх інтереси в переговорах з російським президентом, пише Financial Times.

Юридична служба ЄС повідомила 10 липня державам-членам, що дії Орбана порушили договори блоку, які забороняють будь-які "заходи, які можуть поставити під загрозу досягнення цілей Союзу", за словами трьох осіб, знайомих з цим питанням. Орбан також порушив правове положення, яке закликає всіх членів здійснювати зовнішньополітичну діяльність "беззастережно в дусі лояльності та взаємної солідарності", додали вони.

Угорщина перебрала на себе піврічне ротаційне головування в Раді міністрів ЄС. В деяких столицях вважають, що Орбан зловживав цим статусом, щоб надати своїй зустрічі з Путіним більшого значення.

Читайте також: "Човникова дипломатія" Орбана розлютила союзників – Bloomberg

Раніше ми повідомляли, що зустріч Орбана з Путіним спровокувала конфлікт між Будапештом та Берліном. Канцлер Німеччини Олаф Шольц розкритикував прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана через його поїздку до Москви, а Будапешт скасував візит міністерки закордонних справ Німеччини Анналени Бербок.

Крім того, сьогодні, 11 липня, Орбан зустрінеться з Трампом. Зустріч, імовірно, ще більше посилить занепокоєння, що угорський лідер виступає посередником між Путіним і Трампом.