UA / RU
Підтримати ZN.ua

План Макрона щодо розміщення військових інструкторів в Україні зазнає краху — Bloomberg

Президент Литви заявляє, що Макрон не робить кроків для просування цієї ініціативи.

Головний партнер Еммануеля Макрона у пропозиції щодо розгортання військових інструкторів в Україні поставив під сумнів її перспективи після того, як французький президент був ослаблений нещодавніми виборами в його країні. Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що план не отримав широкої підтримки, і без досягнення консенсусу "ідея, швидше за все, залишиться нереалізованою". Про це він сказав в інтерв'ю агентству Bloomberg  в кулуарах саміту лідерів НАТО у Вашингтоні 10 липня.

"Ми не бачимо, щоб президент Макрон робив подальші кроки для досягнення цієї ідеї", — сказав він.

Науседа вважає, що політичні потрясіння у Франції є несприятливими для України, додавши, що "подібні ініціативи будуть піддаватися — і вже піддаються сумніву". На святкуванні Дня висадки 7 червня Макрон заявив, що працює над створенням коаліції для відправки інструкторів до України у відповідь на прохання Києва про підтримку. Але це було за кілька днів до виборів до Європейського парламенту 9 червня, які змінили його політичні плани.

Читайте також: Науседа: Альянс домовився про незворотність процесу інтеграції України в НАТО

Макрон призначив позачергові парламентські вибори після того, як ультраправі розгромили його партію на загальноєвропейському голосуванні. Хоча ультраправі опустилися на третє місце, перемогу здобула коаліція лівих партій, а це означає, що Макрон може бути змушений працювати з прем'єр-міністром, який не належить до його центристського альянсу.

Французький урядовець заявив, що ідея відправити інструкторів в Україну залишається в силі, і нагадав, що двостороння угода про безпеку з Києвом була схвалена в парламенті на початку цього року за підтримки як лівих, так і правих. Співрозмовник додав, що останнє слово у зовнішній політиці залишається за президентом.

Ідея французького президента щодо інструкторів викликала неоднозначну реакцію. У той час як деякі європейські чиновники схвалили її, інші застерігають від ризику втягування членів НАТО у ширшу війну з Кремлем.

Читайте також: Байден не збирається відправляти інструкторів в Україну через стурбованість потенційною ескалацією — Politico

"Союзники по НАТО вже відправили в Україну обмежену кількість інструкторів. Більш масштабні навчання, організовані союзниками по НАТО, відбуваються за межами країни, в тому числі в сусідній Польщі", — пише агентство.

Раніше Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що він підписав документи, які дозволять першим французьким інструкторам невдовзі відвідати українські навчальні центри та ознайомитися з їхньою інфраструктурою та персоналом.

Начальник генерального штабу Збройних сил Франції Тьєррі Буркхард надіслав листа до низки урядів із запрошенням вступити до "коаліції охочих", які можуть взяти участь у навчальній місії в Україні. Серед тих, хто отримав запрошення — США, Велика Британія, Польща, Нідерланди, країни Балтії, Данія та Швеція