UA / RU
Підтримати ZN.ua

Після сотень спалень Корану – у Данії заборонили наругу над релігійними книгами

Раніше в уряді заявляли, що подібна заборона суперечить законодавству, яке гарантує свободу вираження думки 

Парламент Данії схвалив законопроєкт про заборону «неналежного поводження» з релігійними книгами. Це спроба скандинавської країни припинити практику публічних спалень Корану, які спричинили напруженість у відносинах з мусульманськими країнами. Законопроєкт з’явився у серпні – після серії спалень Корану в Данії та сусідній Швеції, що викликало протести на всьому Близькому Сході.

Закон, який має вужчу сферу застосування, ніж спочатку пропонувалося, в першу чергу спрямований на «захист безпеки данців», але при цьому дає «широкі можливості» для критики релігії, заявляв міністр юстиції Пітер Хуммельгаард на парламентських слуханнях, повідомляє Bloomberg.

Читайте також: У Швеції заочно заарештували праворадикального політика, який спалює Корани

Законопроект був «позитивно сприйнятий» Лігою арабських держав і міністрами закордонних справ на Близькому Сході. Опозиційні партії розкритикували цей крок за те, парламент та уряд піддалися ісламському тиску.

Читайте також: Ердоган натякнув, що членство Швеції в НАТО може бути відкладено, якщо продовжаться спалення Корану

Нагадаємо, у липні Ірак вислав шведського посла на знак протесту проти запланованого повторного спалення Корану в Стокгольмі, що спонукало сотні протестувальників штурмувати та підпалити посольство Швеції в Багдаді. 

В тому числі через низку акцій спалення Корану у Швеції, Туреччина довго опиралася вступу країни до НАТО. Лише у липні на саміті Альянсу у Вільнюсі президент Туреччини заявив, що винесе заявку Стокгольма на розгляд парламенту.