UA / RU
Підтримати ZN.ua

Головною метою Британії є підтримка України — Гілі

Гілі прагне стати "містером Україна".

Джон Гілі

Джон Гілі

Новий міністр оборони Великої Британії назвав непохитну підтримку України своїм "пріоритетом номер один", попри те, що Британія стикається з власними серйозними військовими викликами. Джон Гілі, який обійняв цю посаду в липні сказав Politico, що він "впевнений", що лейбористи зможуть виконати зобов'язання щодо збільшення витрат на оборону і "прийняти рішення, які дозволять нам розробити довгостроковий план, щоб зробити наші збройні сили краще оснащеними для ведення бойових дій і стримування загроз, з якими ми стикаємось". 

Прем'єр-міністр Кір Стармер ще не визначив дату, коли його уряд виконає обіцянку лейбористів витрачати 2,5% національного доходу на оборону. Наразі новий уряд стикається з важкими рішеннями щодо бюджету на тлі відновлення російської агресії в Європі.

Читайте також: Британія підтримує удари Storm Shadow по РФ, але не скаже про це публічно через ризик конфлікту з США — ЗМІ

"Я пишаюся тим, що Велика Британія об'єдналася на підтримку України, і я був рішуче налаштований, і Кір Стармер був рішуче налаштований продовжити це з лейбористським урядом", — сказав Гілі, виступаючи на борту літака Королівських військово-повітряних сил на шляху до Німеччини, де він візьме участь у першому засіданні Контактної групи з питань оборони України сьогодні.

Помічники Гілі заявили, що його амбіції полягають у тому, щоб його вважали "містером Україна" британського уряду — роль, яку донедавна виконував його попередник-консерватор Бен Воллес, який здобув визнання союзників за свою непохитну прихильність до України і якого свого часу розглядали як претендента на посаду генерального секретаря НАТО.

Читайте також: Операція ЗСУ в Курській області викликала сумніви щодо влади Путіна в його оточенні — Гілі

Нагадаємо, що Велика Британія поставить Україні 650 багатоцільових ракетних систем вартістю 162 мільйони фунтів стерлінгів для посилення протиповітряної оборони. Про пакет допомоги офіційно оголосять на засіданні в Рамштайні.