UA / RU
Підтримати ZN.ua

Під грифом «таємно»: хакери РФ готують кібератаку на інфраструктура Заходу – це пов'язано і з витоком Пентагону

Попередження від Британського національного центру кібербезпеки.

Британське Агентство кіберзахисту попереджає в середу про загрозу критичній національній інфраструктурі Заходу, що виникає з боку хакерів, які симпатизують Росії та її війні проти України, передає Reuters

Прихильні до Росії «хактивісти» проводили в основному нешкідливі онлайн-кампанії, які спотворювали відомі загальнодоступні веб-сайти або виводили їх з ладу. Однак деякі з цих груп активно планують способи завдати більшої шкоди в реальному світі, йдеться в повідомленні Британського національного центру кібербезпеки (NCSC), який є частиною розвідувального агентства GCHQ.

Читайте також: На компанію-виробника зброї для України здійснено хакерську атаку

 «Деякі висловлювали бажання досягти більш руйнівного впливу на критично важливу національну інфраструктуру Заходу, в тому числі у Великій Британії», — заявили в NCSC.

«Ми очікуємо, що ці групи будуть шукати можливості для створення такого впливу, особливо якщо системи погано захищені», — йдеться в повідомленні, яке було опубліковано для преси на дводенній конференції, організованій NCSC і GCHQ у Белфасті.

Читайте також: Україна отримає від Світового банку гранти на відновлення енергетичної інфраструктури: скільки і коли

Хоча такі групи є ідеологічно вмотивованими та пов’язані з інтересами російської держави, вони «не підлягають формальному державному контролю».

 "Це робить їх менш передбачуваними", - йдеться в повідомленні.

У попередженні NCSC говориться, що такі атаки, які зазвичай вимагають дуже високого рівня технічних навичок і ресурсів, «навряд чи» будуть здійснені групами хактивістів «без зовнішньої допомоги», але попереджено, що вони «з часом можуть стати більш ефективними".

Однак ця допомога може реалізуватись вже.

Читайте також: The Economist: Російські хакери готують новий кібернаступ проти України

Серед десятків секретних документів розвідки США , які були опубліковані в Інтернеті за останні тижні, був один із грифом «Цілком таємно», який попереджав, що проросійська хакерська група під назвою «Заря» проникла в мережі газової інфраструктури Канади.

Згідно з цим таємним документом, копію якого переглянуло Reuters, група пропонувала скріншоти офіцерам ФСБ Росії як доказ того, що вони змогли «підвищити тиск у клапані, вимкнути сигналізацію та ініціювати аварійне відключення невизначеної газорозподільної станції».

 Reuters незалежно не перевіряло автентичність документів. Ряд країн поставили під сумнів правдивість деяких документів, у тому числі Британія, яка заявила про «серйозний рівень неточності» в інформації.