UA / RU
Підтримати ZN.ua

Під час головування в ЄС Угорщина лобіюватиме вступ Грузії та Молдови, але не України — Сіярто

Глава угорської дипломатії вважає, що з Україною в ЄС прийде військовий конфлікт.

Головування Угорщини в ЄС буде найбільш сприятливим для розширення ЄС, заявив у вівторок у Брюсселі міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, додавши, що переговори про вступ будуть зосереджені на «реальних показниках» країн-кандидатів, а не на «підкоренні політичному тиску», повідомляє угорське видання Digi24.

«Ми не дозволимо, щоб процес вступу одних країн штучно пов'язувався з процесом вступу інших. Ми не дозволимо, щоб процес вступу будь-якої з кращих країн став заручником процесу вступу країн, які пасуть задніх», — заявив Сіярто на прес-конференції після засідання Ради асоціації між ЄС та Грузією.

Він розкритикував Україну, заявивши, що не варто вести переговори про вступ із країною-кандидатом, яка перебуває у стані війни, і попередив, що ЄС не повинен «імпортувати військовий конфлікт».

Читайте також: Угорщина не змінить свою позицію щодо вступу України до Євросоюзу – Сійярто

На його думку, розширення має бути спрямоване на збільшення стабільності та мирного прогресу за межами нинішньої території ЄС, а не на принесення загрози війни всередину європейського блоку.

Сіярто зазначив, що угорське головування в Раді ЄС хотіло б допомогти Сербії відкрити нові розділи переговорів, Чорногорії — закрити більше розділів, а Боснії, Грузії та Молдові — розпочати переговори про вступ до ЄС.

«ЄС потребує нових країн-членів, які можуть принести такий необхідний імпульс і процвітання, як країни Західних Балкан, Грузія чи Молдова», — наголосив глава угорської дипломатії.

Щодо процесу вступу України до ЄС, Сіярто зазначив, що наступний етап — створення переговорної бази — вимагає одностайних рішень. Таким чином, за словами угорського міністра, «Угорщина зможе захистити свої інтереси щодо прав угорців на Закарпатті».

Читайте також: У МЗС Угорщини назвали "безглуздим" запровадження нового пакету санкцій проти РФ

Він наголосив, що Україна зможе сказати, що права угорської меншини дотримуються, «якщо повернеться до стану справ 2015 року».

З 1 липня Угорщина головуватиме в Раді Європейського Союзу на ротаційній основі.

Лідер ультраправої партії Угорщини Mi Hazank Ласло Тороцкаї  заявляв про претензії на українське Закарпаття у випадку втрати Україною державності за підсумками війни.

Тим часом прем’єр-міністр Грузії Іраклі Кобахідзе на спільній пресконференції з високим представником ЄС Жозепом Боррелем вкотре заявив, що його країна не запроваджуватиме санкції проти Російської Федерації.