UA / RU
Підтримати ZN.ua

Переговори з Україною щодо вступу до ЄС офіційно стартували – Стефанішина назвала строк підготовки

За словами віце-прем’єр-міністра, Україна планує повністю підготуватися до вступу до ЄС до 2030 року

Ольга Стефанішина та Аджа Лябіб

Ольга Стефанішина та Аджа Лябіб

25 червня у Люксембурзі офіційно стартували переговори про вступ України до Європейського Союзу – з міжурядової конференції сторін. Українську делегацію очолює віцепрем'єр-міністерка України Ольга Стефанішина, а делегацію міністрів від країн ЄС – глава МЗС Бельгії Аджа Лябіб (бельгійське представництво у першій половині 2024 року головує у Раді ЄС). 

«Це історичний момент для всіх нас, який знаменує собою нову віху в наших відносинах. Переговори про вступ, які ми починаємо сьогодні, будуть суворими і трудомісткими. Ми впевнені у вашій здатності довести їх до успішного завершення, проявляючи рішучість і самовіддачу. Ми будемо підтримувати вас у ваших зусиллях і з нетерпінням чекаємо моменту, коли зможемо прийняти вас як повноправного члена Європейського Союзу», – заявила на відкритті конференції Аджа Лябіб, повідомило DW.

Перед початком конференції Ольга Стефанішина зазначила, що Україна планує повністю підготуватися до вступу до ЄС до 2030 року, зазначає видання. 

Читайте також: Орбан обіцяє не блокувати переговори про вступ України до ЄС

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що після закінчення перемовин про вступ України в Євросоюз до повноправного членства у блоці країні залишаться три кроки:

Читайте також: Президентка Єврокомісії привітала Україну та Молдову з початком переговорів про вступ до ЄС

Громадяни України доволі оптимістично налаштовані щодо того, скільки часу знадобиться для вступу нашої держави в Європейський Союз. Сумарно 60,5% учасників соціологічного дослідження ZN.UA, проведеного у співпраці з Центром Разумкова, вважають, що це може статися швидше, ніж за десять років. Детальніше про це пише редакторка відділу міжнародної політики ZN.UA Тетяна Силіна у статті «Чому українці хочуть до ЄС і що їх найбільше лякає?»