UA / RU
Підтримати ZN.ua

Парламент Швейцарії відхилив збільшення військових витрат, що включали значну допомогу Україні

Більшість законодавців виступили проти через порушення «боргового гальма»

Верхня палата парламенту Швейцарії третього червня відхилила виділення 5 мільярдів швейцарських франків (5,58 мільярда доларів) допомоги Україні, що пропонувалися в ширшому фінансовому пакеті, на тій підставі, що цей план порушує існуючі обмеження на запозичення. 

28-ма голосами «проти» і 15-ма «за» законодавці відхилили 15-мільярдний пакет допомоги, який також включав 10,1 мільярда франків додаткового фінансування для власних збройних сил країни. Це було очікуване рішення щодо пакету, проти якого виступали праві законодавці, зазначає Reuters.

Законодавці стверджували, що пакет порушує положення так званого «боргового гальма» у Швейцарії. Пакет був задуманий як надзвичайний внесок у безпеку Швейцарії та «мир у Європі» через війну, яку веде Росія проти України. Допомога Україні передбачалася на підтримку реконструкції та відновлення інфраструктури в країні.

Читайте також: Законодавці Швейцарії підтримали посилення заходів проти російських шпигунів

Нагадаємо, у квітні Федеральна рада Швейцарії ухвалила рішення збільшити підтримку України. Очікувалося, що до 2036 року на гуманітарну допомогу та відбудову України планується виділити загалом понад 5 мільярдів євро. 

Раніше агентство Bloomberg повідомило, що уряд Швейцарії хоче мати можливість обійти жорсткий нейтралітет країни, щоб дозволити більший експорт зброї, але збереже заборону на поставки в Україну. Швейцарські політики також обговорюють можливість повернення до України 11 тисяч військовозобов'язаних чоловіків.