UA / RU
Підтримати ZN.ua

Орбан планує відмовитися від російського ядерного палива на користь французького

Орбан хоче керувати Угорщиною до 2034 року

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що планує перевести єдину атомну електростанцію у країні «Пакш» з російського ядерного палива на французьке. Ця заява була зроблена на тлі можливого початку робіт (у жовтні) з будівництва другої черги АЕС «Пакш II», кредит на яке надає Росія, а роботи проводитиме «Росатом». За умовами договору між Москвою та Будапештом, Росія стає єдиним постачальником ядерного палива до Угорщини. 

Заява Орбана про перехід на французьке ядерне паливо прозвучала на традиційному пікніку у селищі Кьоче 10 вересня, де прем’єр розповів про свої плани та політику включно до 2034 року, передає угорське видання telex. 

Читайте також: Gazeta Wyborcza: НАТО варто запропонувати Путіну вивести свої війська з Угорщини, щоб протверезити Орбана

За словами 60-річного Орбана, він збирається керувати Угорщиною до 2034 року. Раніше він ставив планку до 2030 року, але «війна та епідемія коронавірусу забрали чотири роки». 

Прем'єр Угорщини заявив, що «ми хочемо бути великими, сильними і багатими», щоб світ «поважав нас». Для реалізації цієї мети, у команди Орбана є «великий план» з 15 пунктів, серед яких: 

Читайте також: В Угорщині закликали Захід надати гарантії безпеки Росії

Нагадаємо, що у середині серпня Росія погодила Угорщині умови кредитування на суму 10 мільярдів євро для будівництва другої черги АЕС «Пакш II». Раніше Україна направила до Європейської комісії ноту стосовно можливої активізації співпраці в атомній енергетиці з Росією з вимогою переглянути наданий «Росатому» дозвіл на продовження будівництва другої черги АЕС в Угорщині.