UA / RU
Підтримати ZN.ua

Орбан лякає країни Центральної Європи, що вся підтримка ЄС дістанеться Україні

Коментуючи «вихід на каву» під час голосування Євроради, прем’єр заявив, що «Угорщина не може зупинити 26 країн»

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який блокує низку рішень Євросоюзу щодо України, заявив, що у разі вступу України до ЄС – їй дістанеться вся центральноєвропейська підтримка. 

«Певно, якщо б прийняли Україну, то вся підтримка, яку досі отримували країни Центральної Європи, включно з Угорщиною, дісталася б їм», – сказав Орбан в ефірі TV2 20 грудня, додавши, що особливо це стосується сільського господарства, повідомляє Index. 

Читайте також: У перемоги багато батьків і одна мати: у Римі заявили, що Мелоні переконала Орбана не блокувати членство України в ЄС

Розповідаючи про свої дії під час саміту 14-15 грудня, коли канцлер Німеччини Олаф Шольц запропонував Орбану «вийти на каву», щоб лідери інших 26 країн змогли ухвалити рішення про початок переговорів з Україною щодо вступу до ЄС, угорський прем’єр сказав, що «Угорщина не може зупинити 26 країн».

Орбан сказав, що вже готується до наступних «важких переговорів» на саміті 1 лютого. Він припустив, що Єврорада «також можуть прийняти рішення про 50 мільярдів євро субсидії, призначеної для України», яку він заблокував на саміті у грудні.

Читайте також: Переговори про вступ в ЄС: радник Орбана натякнув, що в Угорщини буде ще 70 можливостей вставити Україні палки в колеса

Нагадаємо, Financial Times повідомило, що відмову підтримати європейську допомогу для Києва у Брюсселі вважають «найвищою точкою ескалації» з боку Орбана. Тому ЄС налаштований змусити угорського прем’єра усвідомити «повну ціну» його ізоляції, якщо він продовжить блокування допомоги Україні. 

Раніше голова Євроради Шарль Мішель заявив, що впевнений в отриманні Україною 50 млрд євро від Євросоюзу – попри вето Угорщини. Він сказав, що лідери ЄС у фінансових питаннях мають опцію обходу вето однієї з держав.