UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупанти зруйнували подаровану Фінляндією школу у Херсоні

Фінляндія має намір надалі допомогти у будівництві дитячих садків та шкіл.

Росія зруйнувала подаровану Фінляндією школу у Херсонській області на півдні України. Енергоефективна школа із сонячними батареями на даху була побудована у 2016 році, участь у її відкритті брав нинішній міністр довкілля та клімату Кай Мюкканен, повідомляє YLE.

Начальник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко повідомив про те, що Росія завдала кількох ударів по школі.

"Зелену школу" збудували за європейськими принципами енергозбереження. У ній була система очищення повітря – рекуперації, встановленій на стелі. Усередині приміщення – жодних труб та батарей. Тепло постачали сонячні батареї, розташовані на даху.

Читайте також: На Херсонщині росіяни поцілили по освітніх закладах та магазину – в ОВА розповіли про жертви та руйнування

У березні минулого року міністр довкілля та клімату Фінляндії відвідав Київ, де дізнався, що Росія пограбувала шкільне майно під час окупації Херсона.

"Зі школи забрали цінні речі, такі як сонячні батареї та комп'ютери", - розповів Мюкканен.

Проте, за словами Мюкканена, найстрашнішим ударом для школи став прорив Каховської греблі минулого літа.

За словами Мюкканена, школа не використовується з моменту руйнування греблі. Його інформація ґрунтується на інформації з інших рук із Херсона, отриманої, наприклад, від місцевих вчителів та директорів шкіл.

"Потім вода піднялася до самої школи, що, звісно, зробило її непридатною для використання. Я також чув, що тодішній директор школи намагався відвідати школу, але вона стала об'єктом снайперів і тому була надто небезпечною", - розповів він.

На думку Мюкканена, для Фінляндії було б природно збудувати в Україні нові шкільні об'єкти замість вже зруйнованої під час війни школи.

"Це, звичайно, справа нинішнього міністра зовнішньої торгівлі та розвитку. Допомога Україні є пріоритетним напрямком нашої співпраці з метою розвитку, який може включати будівництво шкіл та дитячих садків", - додав міністр.

Зазначимо, 16 серпня, на Херсонщині внаслідок російських обстрілів шість мирних жителів отримали поранення. Серед постраждалих є дитина.