UA / RU
Підтримати ZN.ua

Офіційна Австрія є нейтральною у військовому плані, але не в політичному – спікер парламенту

Він зазначив, що країна повністю підтримує суверенітет України.

Президент Національної ради Австрії Вольфганг Соботка, у вступному слові перед виступом президента України Володимира Зеленського в австрійському парламенті, заявив, що країна не є політично нейтральною і займає чітку проукраїнську позицію. Про це повідомляє Укрінформ.

"Політична, фінансова та гуманітарна підтримка України має велике значення для австрійців. Офіційна Австрія є нейтральною у військовому плані, але не в політичному. Вона зайняла чітку позицію стосовно цього конфлікту на користь суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України, а також щоб українці й надалі могли самостійно вирішувати своє політичне майбутнє", – зазначив Соботка

За його словами, з боку Австрії Україна, яка вже понад рік є об'єктом жорстокої російської агресії, "має необмежену та непохитну солідарність".

Спікер нагадав, що незаконна війна Росії проти України не лише спричиняє величезні страждання на українській території, а й має руйнівні наслідки в усьому світі.

"Своєю агресивною війною проти України Росія здійснює кричуще порушення міжнародного права і ставить під сумнів усю глобальну архітектуру безпеки. У цій війні Україна захищає не лише свою країну та своє існування, а й обстоює європейські цінності. Саме тому ми підтримуємо її на шляху до Європи", – додав президент Національної ради.

Він також наголосив на необхідності притягнення до відповідальності усіх винних у скоєних під час російської агресії злочинах.

Читайте також: Ми заарештуємо Путіна, якщо він приїде до Австрії – міністр Юстиції

Раніше голова опозиційної ультраправої Австрійської партії свободи Герберт Кікль виступав із протестом проти відеозвернення українського президента Володимира Зеленського до австрійського парламенту.