UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оборонна промисловість Польщі зазнає невдач — FT

Польща сподівається, що її великі витрати на оборону з часом сприятимуть розвитку більшої кількості вітчизняних технологій.

Цього року Варшава витратить на оборону 4,1% ВВП — це трохи більше, ніж удвічі перевищує цільовий показник НАТО і випереджає США. Але коли справа доходить до виробництва власної військової техніки, Польща поки що відстає від інших країн НАТО.

Недоліки оборонної промисловості Польщі були виявлені у березні, коли лише одна польська компанія увійшла до 31 проєкту, відібраного Європейською Комісією для посилення виробництва боєприпасів у ЄС. Це призвело до того, що Польщі було виділено лише 2,1 мільйона євро з пакету фінансування на суму 500 мільйонів євро.

Ця невдача посилила напруженість у відносинах між коаліційним урядом Дональда Туска та правою опозицією на чолі з партією "Право і справедливість" (PiS), яка втратила владу в грудні минулого року, повідомляє Рафаель Міндер, кореспондент газети Financial Times у Центральній Європі.

Читайте також: Польща замовила 1400 новітніх БМП

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш покладає провину за невдалі тендери та виробничі проблеми на "трагічну" спадщину неправильного управління партією "Право і справедливість" та недостатнє фінансування вітчизняної оборонної промисловості.

Одним із його пріоритетів є реформування Польської групи озброєнь (PGZ) — державного холдингу, який, на його думку, втратив ефективність через постійні зміни керівництва, які організовувала партія "Право і справедливість" протягом своїх восьми років при владі. Деякі аналітики вважають, що домінуюча роль PGZ, яка об'єднує близько 50 виробників, підкреслює надмірну залежність Польщі від громіздких державних компаній.

"Лише 1,1% цьогорічних оборонних видатків було виділено на дослідження і розробки, що, на думку деяких аналітиків, недостатньо для того, щоб гарантувати потужний потік польських озброєнь", — пише Міндер.

Читайте також: Загроза з боку Росії ставить Європу перед вибором — посилити оборону чи захистити соціальні витрати? — WSJ

Польські заводи потребують модернізації, в тому числі для забезпечення запасними частинами. Уряду Туска доведеться вирішувати ці питання, якщо він хоче досягти цілей щодо збільшення місцевого виробництва і переконати польське військове командування зменшити свою орієнтацію на іноземну техніку.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його держава готова розмістити ядерну зброю союзників по НАТО на своїй території для стримування агресії Росії, яка вже розмістила ядерну зброю у Білорусі. Дуда додав, що розміщення ядерної зброї у Польщі "вже деякий час є темою польсько-американських переговорів".