UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий закон Угорщини може позбавити українських біженців притулку — BBC

Наразі там проживають понад 30 тисяч біженців з України.

В Угорщині набув чинності новий закон, який може позбавити притулку або змусити повернутися на Батьківщину тисячі українських біженців. Згідно з документом, державна підтримка у вигляді безкоштовного житла та щомісячного грошового забезпечення надаватиметься лише тим українцям, що офіційно зареєстровані безпосередньо у районі бойових дій, повідомляє BBC.

Зазначається, що у спеціальному списку є 13 регіонів України, його уряд Угорщини оновлюватиме щомісяця. Наразі Будапешт прихистив 31 тисячу українців і невідомо, скільки з них постраждають від нового закону.

Читайте також: Біженці з України у Словаччині: як змінилися правила перебування

За словами правозахисників, найбільш уразливими є представники ромської етнічної меншини із Закарпаття. Вони все ще живуть у притулках, які Будапешт хоче закрити. Їхня ситуація ускладнюється тим, що багато з них мають паспорти як Угорщини, так й України. Інші країни відмовили їм у притулку через їхнє угорське громадянство.

В Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) заявили, що через новий закон приблизно дві-три тисячі біженців "втратять доступ до субсидованого житла".

"Багато людей стикаються зі значними перешкодами в пошуку альтернативного житла через брак фінансів, а також через небажання власників здавати житло", — заявили в УВКБ ООН.

Раніше у Німеччині запропонували повністю скасувати виплати для тих українських біженців, які не бажають працювати. Генеральний секретар німецької партії ХДС Карстен Ліннеманн вважає, що у цій ситуації "явно бракувало відповідних стимулів".