UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий президент Фінляндії розповів, чи зустрінеться з Путіним

Напередодні він сперечався зі своїм опонентом, чи варто брати слухавку від Путіна, якщо той захоче привітати когось із перемогою.

Александер Стубб, який здобув перемогу на президентських виборах у Фінляндії, наразі не бачить сенсу у зустрічі зі своїм російським колегою Владіміром Путіним.

Кандидат від Коаліційної партії Стубб здобув перемогу в другому турі президентських виборів у Фінляндії. Він набрав 51,6% голосів, а його опонент Пекка Гаавісто − 48,4%. Явка у другому турі становила 70,7%, пише ERR.

Читайте також: Фінляндія триматиме закритим кордон із РФ щонайменше до середини квітня

«Досить очевидно, що важко вести будь-який політичний діалог із Путіним, поки Росія веде агресивну війну проти України. Тому я не бачу будь-якого зв'язку ні з ним, ні з російським політичним керівництвом у найближчому майбутньому», − сказав Стубб.

Також новий президент виокремив три основні чинники, що забезпечують безпеку Фінляндії.

«По-перше, це сильна оборона в рамках Північноатлантичного союзу, а наші витрати на оборону цього року становлять 2,3% від ВВП. По-друге, наше членство в НАТО та ЄС. І, по-третє, наша угода про співпрацю в галузі оборони зі Сполученими Штатами. США - наш дуже близький союзник. І я передбачаю і вірю, що альянс збережеться», − додав політик.

Після своєї перемоги Стубб заявив, що для Фінляндії безпека є екзистенціальним питанням, а рішуча підтримка України триватиме й надалі. Офіційно він буде призначений на посаду президента країни 1 березня.

Читайте також: Фінляндія анонсувала новий пакет підтримки для України

Нагадаємо, напередодні виборів Стубб та Гаавісто посперечалися у прямому ефірі після питання про те, чи варто підіймати слухавку, коли зателефонує російський диктатор Владімір Путін, аби привітати когось з них з перемогою у виборах. Гаавісто заявив, що підняв би слухавку, попри те, хто телефонує. Натомість Стубб вказав, що якби такий дзвінок відбувся, «телефон дзвонив би дуже довго».