UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий прем'єр Британії Стармер пообіцяв збільшити витрати на оборону — The Times

Стармер повідомив, що збільшення відбудеться "як тільки дозволять ресурси".

Кір Стармер

Кір Стармер

Новий прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер перебуває під тиском колишніх воєначальників, які вимагають збільшити витрати на оборону на тлі попереджень про те, що світ зараз більш небезпечний, ніж будь-коли з 1945 року.

Сьогодні прем'єр-міністр візьме участь у саміті НАТО у Вашингтоні, що стане його першою закордонною поїздкою після загальних виборів, де, як очікується, він наполягатиме на тому, щоб Україна стала на "незворотний" шлях до членства в Альянсі. Він також проведе переговори віч-на-віч у Білому домі з президентом Байденом, повідомляє The Times.

Стармер пообіцяв збільшити оборонні витрати до 2,5% від національного прибутку, але відмовився назвати дату, коли це буде зроблено. Натомість він заявив, що збільшення відбудеться "як тільки дозволять ресурси".

Попри останні зусилля, 20 з 31 членів НАТО все ще витрачають менше ніж 2% від свого ВВП на оборону, включаючи Францію і Німеччину. Велика Британія витрачає 2,3%, що робить її п'ятою за обсягом оборонним бюджетом у світі, позаду США, Китаю, Росії та Індії. У порівнянні, Польща витрачає 4,1%, а Естонія — 3,4% від свого ВВП на оборону.

Читайте також: Столтенберг закликав країни НАТО збільшити оборонні витрати

Раніше Кір Стармер запевнив, що боротьба України проти РФ має значення для всіх. Новий прем’єр-міністр Великої Британії повідомив, що його країна лишається непохитною у підтримці України. Він зазначив, що чекає скорої зустрічі з українським президентом Володимиром Зеленським. Також він підтвердив свої наміри у продовженні підтримки України під час телефонної розмови з президентом Сполучених Штатів Америки Джо Байденом.