UA / RU
Підтримати ZN.ua

Норвегія виділяє Україні гуманітарну допомогу, щоб «пережити ще одну зиму війни»

92 млн доларів допомоги розподілять на програми допомоги ООН та Червоного Хреста

Королівство Норвегія, яке продовжує допомагати українським військовим, виділить 1 мільярд крон (92 мільйони доларів) на гуманітарну допомогу Україні для проходження зимового періоду. Про це оголосив норвезький уряд 26 вересня. 

«Жорстока війна Росії завдає великих страждань українському цивільному населенню. [Українці] потребують нашої допомоги, щоб пережити ще одну зиму війни», – заявила міністр закордонних справ Норвегії Аннікен Гуйтфельдт, передає CNN. 

Допомога норвезького уряду буде розподілена через існуючі програми для України, створені Організацією Об'єднаних Націй та Червоним Хрестом.

У заяві уряду йдеться, що гуманітарне фінансування спрямоване на «забезпечення найбільш вразливих верств населення, дітей, біженців і внутрішньо переміщених осіб» життєво необхідною допомогою, такою як «притулок, їжа, вода і санітарія, освіта, охорона здоров'я і психосоціальна підтримка, а також захист від сексуального і гендерного насильства».

Читайте також: Норвезька компанія передасть Україні нові системи протидії дронам Cortex Typhon

Норвегія від початку російського вторгнення надає Україні допомогу – передала зенітні ракети, набори для розмінування та додаткове фінансування для забезпечення газо- та електропостачання в країні. Також Норвегія оголосила, що відправить в Україну винищувачі F-16. 

У липні Норвегія вирішила надавати Україні щорічно 15 мільярдів норвезьких крон (1,39 млрд доларів) у рамках комплексної багаторічної програми підтримки.