UA / RU
Підтримати ZN.ua

Норвегія передасть Україні 50 гусеничних вантажівок

Вони будуть зняті зі зберігання.

Норвегія передає Україні 50 армійських вантажних всюдиходів M548 на гусеничному ходу. Про це повідомляє Міністерство оборони країни після чергового засідання у форматі Рамштайну.

Як зазначив міністр оборони Норвегії Бьорн Арільд Грам, ці машини можуть перевозити боєприпаси, продовольство та воду для українських військ у польових умовах. Вони здатні маневрувати на місцевості, недоступній для колісної техніки, і тому є важливим доповненням до наявних колісних вантажівок.

Машини були на армійському зберіганні, а зараз їх готують до відправки. Норвегія вже прийняла програму їх заміни на нові моделі, а старі готова пожертвувати Україні.

Читайте також: Норвегія виділила ще 22 млн євро для ЗСУ

M548 — гусеничний вантажний транспортер. Він базується на бронетранспортері M113 і був побудований компанією FMC Corp. на підприємствах у Сан-Хосе, Каліфорнія. Випускався з 1960-го року.

Його невелика вага дозволяє використовувати відносно невеликий двигун для приводу транспортного засобу, двотактний шестициліндровий дизель 6V53 Detroit з тришвидкісною автоматичною коробкою передач Allison TX-100-1, і дозволяє транспортному засобу перевозити велике корисне навантаження.

Раніше повідомлялося, що російські війська, дислоковані в Арктиці поблизу Норвегії, становлять "20% або менше" від кількості, яка була до повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року.