UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німецький політик запропонував Україні тимчасово відмовитися від окупованих територій – реакція МЗС України

У українському відомстві відповіли, що миру можна досягти лише шляхом поразки Росії.

Міхаель Кречмер, прем’єр-міністр федеральної землі Саксонія на сході ФРН та віце-голова консервативної Християнсько-демократичної спілки на загальнонімецькому рівні, запропонував Україні погодитися на тимчасову втрату частини територій, повідомляє Spiegel.

«Можливо для припинення вогню Україні спочатку доведеться визнати, що певні території тимчасово недоступні для України, — сказав Кречмер в інтерв'ю виданням медіагрупи Funke. — Жоден квадратний метр української території не став російським. ...> Але, як і у випадку з іншими великими конфліктами, для остаточного рішення знадобиться час».

Ці слова викликали різку реакцію у МЗС України.

«Якщо Україна змириться із тимчасовою втратою територій, російські війська стануть ближчими до Німеччини і Саксонії зокрема. До речі, Путіну добре відомий цей регіон за часи його служби під Дрезденом. Поступки територіями неодмінно призведуть до більшої агресії Росії, яка безсумнівно вийде за межі України. Мир в Європі лежить через поразку Москви», – відреагували у МЗС України.

«Закликаємо німецького політика подивитися правді в очі: спочатку пані канцлер Ангела Меркель, а згодом із канцлер Олаф Шольц докладали величезних політичних зусиль, аби переконати Путіна зупинити війну. Це не допомогло. Як і не допоможуть будь-які інші поступки. Його мета – знищення України та дестабілізація всієї Європі. Єдиним «розворотом» у політиці Німеччини щодо Росії може стати іще більша підтримка України. І ми дуже вдячні, що німецький федеральний уряд поділяє цей підхід», - йдеться у відповіді українського відомства.

Читайте також: Україні не потрібна вся її територія, щоб перемогти Путіна – NYT

Нагадаємо, влада німецького міста Тройсдорфа блокує плани ЄС з виробництва зброї для України.