UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німецька розвідка занепокоєна спробами Китаю впливати на європейських політиків

Пекін намагається “задобрити” західних політиків, щоб вони поширювали доброзичливий образ Китаю.

Пекін таємно намагається зробити політику Заходу більш дружньою до Китаю, працюючи над впливом на досвідчених європейських політиків. Про це повідомляє Euractiv.

Читайте також: У Британії затримали помічника депутата, якого підозрюють у шпигунстві на користь Китаю – The Times

Голова Федеральної служби захисту конституції Німеччини Томас Хальденванг попередив про ширшу тенденцію останніх років, коли Китай звертається до західних політиків з проханням допомогти у досягненні своїх цілей.

За його словами, Китай дуже зацікавлений у створенні сприятливого клімату, зокрема, і в Німеччині.

"До літніх, відомих політиків, а також бізнес-лідерів звертаються і задобрюють їх приємними поїздками до Китаю та особливим ставленням, сподіваючись, що вони створять доброзичливий образ Китаю", - сказав Хальденванг.

Одним із політиків, яких підозрюють у сумнівних зв'язках з Китаєм, є Максиміліан Кра — депутат Європарламенту від ультраправої партії AfD і її головний кандидат на європейських виборах 2024 року.

Читайте також: ЄС готується провести власний саміт, щоб конкурувати з китайським форумом “Один пояс, один шлях” — Bloomberg

Його звинувачують у спонсорованих поїздках до Китаю та відвідуванні заходів, пов'язаних з Комуністичною партією, повідомляло t-online, зазначаючи, що Кра має тісні зв'язки з людьми, які беруть участь у торгівлі китайським впливом.

Попри свої політичні уподобання, Кра займає відносно дружню до Китаю позицію, в тому числі робить захоплені заяви щодо ініціативи "Один пояс, один шлях" і виступає за торгівлю з Пекіном як спосіб протистояти американському впливу і захистити німецьку економіку.

Однак, як відносно свіже обличчя, Кра є нетиповим випадком, оскільки Пекін віддає перевагу досвідченим, впливовим парламентарям і бізнес-лідерам. Сам Кра заявив t-online, що не бачить у своїй поведінці жодного конфлікту інтересів.

Китай націлився на європейську політику

Така діяльність Китаю демонструє відхід від попередніх стратегій, які були зосереджені на промисловому шпигунстві. Пекін дедалі більше рухається в бік політики, оскільки геополітична ситуація загострюється, що помітили і за межами Німеччини.

"Ми бачимо, що китайська влада грає в довгу гру, розвиваючи контакти з метою маніпулювання громадською думкою на користь Китаю", - попередив генеральний директор британської розвідки МІ-5 Кен МакКаллум.

За словами Хальденванга, європейські відомства перебувають у тісному контакті з цього питання. На його думку, в кінцевому підсумку важливо "посилити обізнаність" про цю проблему серед потенційних цілей.

Читайте також: Сі Цзіньпін розкритикував намагання Заходу зменшити залежність від китайської економіки

Раніше Хальденванг розповідав, що Китай розширює свою шпигунську діяльність проти Берліна. За його словами, Пекін все більше зосереджується на політичному шпигунстві.