UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німецька підтримка України збережеться, не дивлячись на позицію Сполучених Штатів — віцеканцлер Габек

Берлін підтримуватиме Київ без жодних "але", заявив віцеканцлер.

Міністр економіки та віцеканцлер Німеччини Роберт Габек запевнив, що підтримка України продовжиться незалежно від позицій країн G7. Також Берлін надаватиме допомогу Києву, якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до влади та заблокує її, заявив він в інтервʼю Berliner Morgenpost.

За його словами, якщо припиниться допомога Києву з боку Вашингтона, то союзники повинні "працювати ще тісніше". Він підкреслив, що Німеччина надаватиме допомогу Україні "без будь-яких "якщо" та "але". 

"Було б надзвичайно небезпечно, якби Україна програла цю війну. Тоді свобода Європи опиниться під загрозою. Тому ми маємо свій інтерес, щоб Україна протистояла російській агресії", — заявив Габек. 

Читайте також: Шольц запевнив, що Німеччина й надалі підтримуватиме Україну

Віцеканцлер нагадав, що наприкінці 2024 року Україна отримає 50 млрд євро доходів від заморожених російських активів. Якщо цього не станеться, то союзники знову обговорять питання фінансування допомоги Києву.

Раніше агентство Reuters зазначало, що Німеччина планує вдвічі скоротити військову допомогу Україні. У проєкті бюджету Німеччини на 2025 рік закладені приблизно 4 млрд євро на допомогу Україні, тоді як нинішній бюджет передбачає 8 млрд євро.

Пізніше у Берліні спростували повідомлення журналістів. Представник Мінфіну Фабіан Лебер заявляв, що Німеччина продовжуватиме підтримувати Україну в її обороні від російського вторгнення стільки, скільки буде потрібно.