UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німецька оборонна промисловість адаптовується під нові реалії та потреби — аналіз

Війна в Україні спричинила значні позитивні зміни у лінійці виробництва.

Німецька компанія Hensoldt протягом останнього часу значно збільшила виробництво своїх радіолокаційних станцій, які позитивно зарекомендували себе в Україні. Раніше темпи постачання становили менш як п’ять одиниць на рік, а тепер це число зросло втричі — до 15 одиниць. Це результат адаптації промисловості під нові реалії в світлі війни в Україні, пише Defense News.

"Ми стали свідками фундаментальних змін у нашій виробничій філософії. Сьогодні високотехнологічні оборонні компанії Німеччини адаптують свою діяльність за результатами висновків, зроблених з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року", - відзначив представник компанії Hensoldt Лотар Белц.

Кардинальна зміна, у порівнянні з минулим, полягає у швидкості — чим раніше будуть поставлені ті чи інші системи, тим краще. Таким чином, німецька "оборонка" сьогодні починає робити акцент саме на масовому виробництві.

Ці процеси самі німці називають "zeitenwende" — "переломний момент", який починає поступово поширюватися на оборонно-промисловий комплекс. Не останню роль у цьому зіграло оголошене канцлером Олафом Шольцем "вливання" в ОПК одразу понад 100 млрд євро.

Наприклад, у тій же компанії Hensoldt зміни відчутні фактично на всіх рівнях, і передусім у виробництві. Белц відзначає — що тепер компанія "займається промисловим серійним виробництвом", і охоплює процеси від постачань компонентів і до проведення випробувань і передачі систем клієнтам. А протягом останніх років, щоб задовольнити попит, що зростає, у Hensoldt збільшили чисельність персоналу, що бере участь у виробництві.

Раніше Єврокомісар Тьєрі Бретон повідомив, що Євросоюз все ще може досягти своєї мети щодо виробництва мільйона артилерійських снарядів до весни 2024 року, які потім можна буде передати Україні.