UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина відправить винищувачі до Румунії для підтримки місії НАТО — Reuters

Російські удари по українських портах на Дунаї збільшили ризики для безпеки Альянсу.

Німеччина розгорне чотири винищувачі Eurofighter в Румунії для підтримки повітряної місії НАТО з кінця листопада, після російських атак на українські порти на річці Дунай. Про це повідомляє Reuters.

Атаки всього за сотні метрів від румунського кордону і уламки безпілотників, знайдені в Румунії, збільшили ризики для безпеки військового Альянсу, члени якого мають зобов'язання щодо взаємної оборони.

Читайте також: Румунія виділить 50 мільйонів євро в рамках схеми ЄС щодо субсидування боргу України

У вересні генсек НАТО Єнс Столтенберг назвав російські удари біля кордону "дестабілізаційними", навіть якщо не було жодних ознак того, що Росія мала намір атакувати члена НАТО.

Джерело Reuters повідомило, що перші з 80 німецьких солдатів, які будуть розміщені на військовій базі поблизу Констанци, вирушать до Румунії у четвер, 9 листопада.

Військово-повітряні сили Німеччини і раніше підтримували місію НАТО з патрулювання повітряного простору Румунії. Альянс посилив військову присутність на східному фланзі після вторгнення Росії в Україну у 2022 році.

Читайте також: Нідерланди відправили до Румунії винищувачі F-16 для навчання українських пілотів

Раніше повідомлялося, що у румунському селищі Плауру, де знайшли залишки російських дронів після атаки РФ на Ізмаїл, встановили протиповітряні укриття для місцевих жителів. 

Заступник начальника штабу оборони Румунії на тлі російських обстрілів прикордонних з Румунією територій, заявив, що сили ППО за потреби збиватимуть російські безпілотники. За даними ЗМІ, Румунія вже розмістила системи ППО ближче до своїх сіл на кордоні з Україною, де російські безпілотники атакували зернові комплекси.