UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина розробляє план перекидання військ у разі нападу Росії 

Через Німеччину на схід Європи доведеться перекинути до 800 тисяч військових з понад 200 тисячами одиниць техніки. 

У межах "Оперативного плану Німеччина" (OPLAN DEU) Бундесвер разом із союзниками по НАТО розробляє схему перекидання військ на схід Європи на випадок можливого військового нападу Росії на Альянс, повідомляє DW.

Читайте також: США ще не розмістили в Німеччині далекобійну зброю, а в РФ вже заявили про «військову відповідь»

За даними видання Der Spiegel, у разі атаки РФ на східному фланзі НАТО протягом трьох-шести місяців через Німеччину доведеться перекинути до 800 тисяч військових Альянсу з понад 200 тисячами одиниць різної техніки. 

Ключовим шляхом із заходу на схід має бути автомагістраль А2 від міста Оберхаузен федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія до кільцевої автодороги Берліна.

Як пишуть ЗМІ, Бундесвер, керівництво федеральних земель та уряд Німеччини продовжують працювати над цим секретним планом. Розглядається питання безпеки маршруту, його “вузькі місця” й альтернативи. Також опрацьовуються можливості цивільної інфраструктури для прийняття й обслуговування такої кількості техніки та військових. 

“Вузьким місцем” вважається міст Хоенварте через Ельбу довжиною майже 1200 метрів, адже в разі диверсії чи ракетної атаки на нього автомагістраль A2 може стати повністю паралізованою.

Читайте також: Німеччина заявляє, що не злякається Росії, після повідомлення про те, що росіяни хотіли вбити керівника Rheinmetall — Reuters

У червні міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус під час виступу в Бундестазі, заявив, що країна має бути готовою до оборони в разі нападу РФ до 2029 року та вжити заходів для стримування. Він окреслив три головні проблеми: техніка, особовий склад та фінанси. Пісторіус вказав на необхідність збільшення бюджету на оборону й нагадав про реформу призову на військову службу.

У березні 2023 року на тлі війни РФ проти України Берлін почав розробляти оперативний план оборони — стратегічний документ на кілька сотень сторінок на випадок загроз безпеці, фактично перший за останні тридцять років масштабний план захисту Німеччини від військових нападів.