UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина перетворюється на економічного аутсайдера завдяки дешевому російському газу та урядуванню Шольца – Bloomberg

Насамперед експерти звертають увагу на безініціативність влади та беззахисність від китайської економічної агресії

Нездатність німецького уряду забезпечити необхідне зростання економіки вказує на неефективність роботи урядової команди Олафа Шольца та зникнення довгострокових перспектив в економіці, разом зі сподіваннями здобути повторно високий рейтинг довіри у проурядових партій та політиків. Показники економіки Німеччини є одними з найгірших за останній період та демонструють динаміку стабільного згортання ділової активності. Про це повідомляє Bloomberg.

За спостереженнями експертів, валовий внутрішній продукт майже не зріс у другому кварталі. Водночас країна, яка завжди розглядалася як драйвер розвитку Європи, наразі виглядає як аутсайдер, а не економічний лідер.

Читайте також: Шольц: Щоб запобігти розміщенню американських ракет Tomahawk у Німеччині, Росія має припинити війну в Україні

Аналітики зазначають, що урядування Шольца є негативним явищем для економічного зростання Німеччини. Із 10 квартальних зрізів рівня ВВП за часів перебування на посаді канцлера Шольца, понад 50% дають або тупцювання економічного зростання на місці, або регрес.

Не тільки Шольц: які ще чинники винні у згортанні потужної економіки ЄС

В основі слабкості Німеччини лежить виробнича база, яка підтримувала зростання коштом дешевого енергетичного експорту. Шольц та урядова команда, яку він зібрав, не змогли протидіяти цій “енергетичній голці”, до якої звикла економіка за часів Ангели Меркель. Аналітики вважають, що розвиток економіки Німеччини мав критичні показники ще за часів пандемії, коли похитнулись традиційні економічні зв'язки завдяки рішучим діям Трампа, який вирішив позбутися агресивного імпорту Китаю. Саме завдяки цьому та втраті дешевого експорту газу, енергоємні галузі німецької економіки втратили переваги. Економічні радники та експерти в Німеччині сподіваються, що втрачений глобалізований економічний зв'язок між країнами знову буде відновлений і завдяки цьому всі отримають додаткові вигоди. Однак на сьогодні ймовірність такого розвитку подій є мінімальною і до цього бізнес складно звикає.

Удар по автопрому

Одна з галузей економіки Німеччини, яка отримала значний удар внаслідок глобальних змін як у способах доставки товарів, так і в розширенні ринків збуту, є виробники авто. Німецький автопром був джерелом не лише інноваційних технологій, але й величезних фінансових ресурсів, які завжди підтримували Німеччину.

Наразі автомобільна промисловість має численні проблеми щодо виробництва та реалізації електромобілів як на німецькому ринку, так і на ринку глобальних пропозицій. Насамперед це пов'язано зі зростаючою конкуренцією Китаю. Щобільше, на внутрішньому ринку уряд не зміг створити умови для реалізації електромобілів. Відсоток зареєстрованих транспортних засобів, які є електричними, скоротився з 20% до 12%. Такі показники створюють додатковий тиск на автомобільну промисловість та можливість збереження статусу економіки країни-лідера. Одні з найпотужніших компаній у німецькому автопромі, Mercedes-Benz та Volkswagen, показують зниження рентабельності та скорочення виробництва.

Хімічні гіганти: BASF втрачає

Ще одна галузь, яка завжди була рушієм економіки Німеччини, є хімічна. Один з потужних виробників – корпорація BASF. Однак і в цій галузі є суттєвий спад, зокрема щодо цін з реалізації продукції та розширення ринків збуту.

В чому проблема німецької економіки?

Раціональна та потужна німецька економіка наразі перебуває в дуже поганому стані. На думку аналітиків, насамперед є проблема не тільки циклічної нестабільності, яка характерна для будь-якої ринкової економіки, але й у падінні промислової активності, яка пов'язана зі структурою промислового виробництва.

Водночас жодних змін чи пропозицій щодо реформування промислового сектору від уряду не надходить, а оцінки економістів, які говорили про нижню точку промислового спаду в Німеччині в першому кварталі, не справдилися. Початок другого кварталу вказує на продовження скорочення виробництва та зменшення отриманих від готової продукції чи послуг грошей.

На думку деяких дослідників, які вивчають макроекономічну ситуацію в Німеччині, ключовою проблемою є глухий технологічний кут німецької економіки. Інвестування в старі технології, які спираються на викопне паливо, є безперспективним. Водночас бізнес не розуміє, яка нова технологія здатна підтримувати високий рівень економічного зростання і чи буде ця технологія мати підтримку як на урядовому, так і на загальноекономічному рівні. 

За оцінкою аналітиків, бізнес має намір знову повернути собі статус лідера в європейській економіці, однак немає чітких орієнтирів розвитку та відповідних гарантій.

Водночас політична ситуація в самій країні набуває ознак кризи, оскільки зменшення інфляції та зростання заробітної плати, які відбулися на тлі ухвалення більш оптимістичного бюджету на наступні періоди, жодним чином не поширюються на щоденний побут споживачів та індекси ділової активності. Бізнес не бачить у цих заходах стратегічних рішень, які вплинуть на розвиток економіки тривалий час.

Економічна криза розгортається на тлі того, що канцлер Олаф Шольц виступив на захист запланованого розміщення американських далекобійних ракетних озброєнь на території Німеччини. Розміщення американських ракет на території ФРН слугуватиме фактором стримування, адже таке озброєння гарантуватиме, що Німеччина не зазнає нападу, вважає Шольц. Водночас він відкинув побоювання, що заплановане розгортання американських ракетних озброєнь може призвести до ескалації у відносинах з РФ. Канцлер вказав на те, що режим контролю над озброєннями був ретельно розроблений і вивірений.