UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина напередодні земельних виборів оголосила про посилення міграційних заходів 

Міграція стала ключовим питанням, яке турбує виборців напередодні голосування на трьох землях на сході країни. 

Керівна коаліція Німеччини оголосила про посилення міграційних заходів — за кілька днів до важливих земельних виборів на сході країни, де ультраправа “Альтернатива для Німеччини” (АдН), як очікується, набере близько 30% голосів, повідомляє Politico.

Читайте також: Троє людей загинули, ще четверо поранені внаслідок нападу на фестиваль у Німеччині

Новий план з'явився після смертельної ножової атаки в західному місті Золінген минулої п'ятниці, 23 серпня, скоєної, ймовірно, сирійським шукачем притулку, підозрюваним у членстві в угрупованні “Ісламська держава”. Напад, який канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав тероризмом, посилив політичний тиск із метою зайняти жорсткішу позицію щодо імміграційної політики.

“Я думаю, ми зможемо представити належний пакет заходів у відповідь на цей жахливий теракт”, - заявила міністр внутрішніх справ Ненсі Фезер журналістам у Берліні під час спільної пресконференції з міністром юстиції Марко Бушманом.

Міністри пообіцяли, серед іншого, класифікувати ножові злочини як причину для депортації, в тому числі до Сирії й Афганістану; скасувати пільги для шукачів притулку, які, на думку держави, повинні шукати захисту в країні ЄС, куди вони вперше в'їхали відповідно до Дублінської конвенції; а також позбавити захищеного статусу біженців, які залишають Німеччину, щоб відвідати свої рідні країни без вагомої причини.

Урізавши пільги для таких випадків, коаліція сподівається зменшити показники міграції.

За даними німецького уряду, у першій половині 2024 року з 25 тисяч шукачів притулку, які були зобов'язані подати прохання про притулок в іншій країні ЄС, лише близько 3 500 були переведені з Німеччини. Підозрюваний у нападі в Золінгені, наприклад, зміг уникнути переведення до Болгарії, переховуючись від влади до закінчення відповідних термінів.

Крім того, Німеччина планує запровадити повну заборону на носіння ножів під час публічних фестивалів і в громадському транспорті, а поліції можуть дозволити проводити вибіркові обшуки на предмет наявності холодної зброї.

За словами Бушмана, нові заходи мають бути впроваджені якомога швидше. Однак очікується, що цей процес займе кілька місяців, оскільки два міністерства мають підготувати законопроєкти, які потім повинні бути ухвалені урядом і проголосовані в обох палатах парламенту.

Також у п'ятницю, 30 серпня, Німеччина оголосила про відновлення депортації засуджених злочинців афганського походження до Афганістану, відмовившись від політики утримання від депортації в країну, де керує “Талібан”. Німеччина депортувала кількох афганців на батьківщину вперше після повернення талібів до влади в 2021 році, пише FT.

Читайте також: Німеччина зменшує військову допомогу Україні вдвічі — Шольц пояснив чому

Міграція є ключовим питанням, яке турбує виборців напередодні голосування на трьох землях на сході Німеччини у вересні. Ультраправа АдН з її антиімміграційною програмою лідирує або майже лідирує в місцевих опитуваннях на всіх трьох землях.

На двох землях — Саксонії і Тюрингії, де вибори  відбудуться цієї неділі, 1 вересня, всі три партії національної керівної коаліції будуть боротися за те, щоб набрати достатню кількість голосів для подолання 5-відсоткового бар'єру, необхідного для проходження в земельні парламенти.

Останніми місяцями в Німеччині спостерігається зростання кількості нападів з використанням ножів, що спричинило національні дебати щодо посилення контролю за безпекою та запровадження зон, де заборонено носити ножі. За даними поліції, у першій половині 2024 року сталося близько 430 таких нападів.