UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нідерланди заарештували трьох осіб за підозрою в обході санкцій проти РФ

В межах розслідування також були проведені перевірки в Естонії, Латвії, Німеччині та Канаді.

Влада Нідерландів заарештувала трьох осіб на початку цього місяця в межах багатонаціонального розслідування щодо міжнародної контрабандної мережі, яка працювала з метою обходу загальноєвропейських санкцій проти РФ. Про це повідомляє Politico.

Читайте також: У ЄС почали обговорювати нові санкції проти Росії: перші подробиці від Bloomberg

У вівторок, 23 січня, Служба фіскальної інформації та розслідувань Нідерландів заявила про затримання трьох осіб, усі віком близько п'ятдесяти років, з Дімена і Гааги. Арешти були проведені 9 січня. Рейди також відбулися в Естонії, Латвії, Німеччині та Канаді.

Двоє з підозрюваних були адміністраторами зареєстрованої в Нідерландах компанії, створеної у 2017 році, яка експортувала до Росії технологічне і лабораторне обладнання з потенційним "військовим призначенням", йдеться в заяві агентства Євроюст, яке допомагало координувати розслідування.

У жовтні минулого року суд Нідерландів засудив російського бізнесмена до 18 місяців ув'язнення за експорт електроніки до Росії, заявивши, що ухилення від санкцій було його "моделлю заробітку".

Читайте також: Під нові санкції ЄС може потрапити російський алюміній — Politico

РФ стала світовим лідером серед країн, проти яких запроваджені міжнародні санкції. Втім, лазівки, які дають змогу Росії їх обходити, і залишаються, і знаходяться. Цивільні технології швидко адаптуються під воєнні потреби країни-терористки, а тривалий процес удосконалення санкцій та обмежень, вочевидь, не встигає за цими змінами. Як працює російський «паралельний імпорт», завдяки якому РФ досі купує обладнання для виробництва зброї, розповідав Олександр Лємєнов.