UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Нічого нового": президент Литви прокоментував план перемоги Зеленського

Він підкреслив, що план містить пункти, які не мають консенсусу серед союзників. 

Лідер Литви Ґітанас Науседа прокоментував представлений президентом Володимиром Зеленським план перемоги. За його словами, у ньому немає "нічого нового", а сам план про бажання та спроможність союзників підтримувати Київ, повідомляє "Радіо Свобода".

Прибуваючи на саміт лідерів ЄС у Брюсселі Науседа заявив, що у плані є ініціативи та заходи, які союзники не змогли виконати. Це зокрема, запрошення України до НАТО, щодо якого у Литві та США нема консенсусу. Також президент згадав дозвіл на удари вглиб РФ та надання далекобійної зброї, що також не має підтримки серед партнерів.

Читайте також: У світі реагують на представлений Зеленським план перемоги

"Якщо ми підтримаємо Україну, якщо вона буде успішніша на полі бою, це створить тиск на Путіна, щоб він пішов на переговори. Зараз він вважає, що він має перевагу, він думає, що загнав Україну в глухий кут, і це найгірший момент для початку переговорів, бо Росія відчуває, що вона на сильніших позиціях", — заявив президент Литви.

Нагадаємо, сьогодні, 17 жовтня, Зеленський представляє план перемоги на засіданні Європейської ради. За його словами, партнери "почують, як треба посилити наші позиції". 

Раніше Зеленський представив свій план перемоги у Верховній Раді. Він складається із п’яти пунктів та трьох таємних доповнень, які передбачають вступ України в НАТО до закінчення війни, розміщення в Україні комплексного неядерного пакета стримування, посилення санкцій проти РФ та перспектива використання українського військового потенціалу для зміцнення Альянсу в майбутньому.