UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нестача інвестицій в Європі перешкоджає поповненню запасів зброї України — FT

Європа намагається значно збільшити масштаб виробництва боєприпасів.

Багато оборонних компаній в усьому світі збільшили виробництво всього — від боєприпасів до ракетних двигунів і ракет, щоб поповнити запаси, які були виснажені після того, як уряди країн постачали зброю Україні. Деякі європейські виробники озброєнь досягли прогресу за останні два з половиною роки, часто інвестуючи ще до отримання державних контрактів, зазначають кореспонденти газети Financial Times.

Том Волдвін, науковий співробітник з питань оборонних закупівель Міжнародного інституту стратегічних досліджень, сказав, що в деяких випадках європейські компанії збільшили виробництво артилерійських боєприпасів "в 10 разів порівняно з тим, що вони виробляли до війни". 

Читайте також: Росія подвоїла імпорт інгредієнта для вибухових речовин за допомогою Заходу — WSJ

Компанія Rheinmetall планує збільшити виробництво 155-мм боєприпасів за стандартами НАТО з приблизно 100 тисяч боєприпасів до лютого 2022 року до 1,1 млн боєприпасів на рік з 2027 року. Шведська компанія Saab заявила, що вона планує подвоїти виробництво боєприпасів до 400 тисяч найближчим часом.

"Загалом зусилля щодо постачання та поповнення запасів стримуються обмеженнями в ланцюгах поставок. Представники галузі стверджують, що для того, щоб Європа змогла протистояти агресії Росії й водночас поповнити виснажені запаси, необхідно значно більше інвестицій", — пишуть кореспонденти.

Читайте також: Китай загрожує постачанню нітроцелюлози для виробництва пороху в Європі — керівник оборонної компанії Saab

Однією з головних проблем є дефіцит сировини, зокрема таких матеріалів, як бавовняного волокна, яке потрібне для виробництва нітроцелюлози, що використовується у виробництві артилерійських снарядів та вибухових речовин. Тому компанія Rheinmetall заявила, що збільшила запас певних видів сировини, таких як бавовняні волокна і броньована сталь, щоб зменшити ризики для своїх ланцюгів постачання. 

"Хоча компанії вже уклали контракти з урядами на збільшення потужностей, нарощування виробництва потребує часу", — додають кореспонденти.

Читайте також: Державні оборонні компанії України в глобальному топ-50 з виробництва зброї

Раніше в матеріалі журналу The Economist йшлося про те, що Європі не вистачає тротилу та ракетного палива для виробництва снарядів і ракет для України. Європі потрібно багато горючих матеріалів, щоб досягти мети — виробляти 2 мільйони снарядів на рік до кінця 2025 року. Кожен артилерійський снаряд начинений 10,8 кг вибухової речовини, такої як TNT (тротил), HMX (октоген) або RDX (гексоген). Для того, щоб снаряди могли летіти на десятки кілометрів, необхідні додаткові заряди ракетного палива.