UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Не бачимо причин для цього": Словаччина відмовилась бойкотувати головування Угорщини в ЄС

Пеллегріні каже, що Орбан "намагається вести діалог".

Під час свого візиту до Угорщини 18 липня президент Словаччини Петер Пеллегріні заявив, що його країна не бойкотуватиме угорське головування в Раді Європейського Союзу. Він запевнив лідера Угорщини Тамаша Сольока, що представники словацького уряду братимуть активну участь у заходах, які організує Будапешт під час свого головування, повідомляє RTVS.

"Я хочу дуже чітко сказати, що Словацька Республіка не братиме участі та не додаватиметься до будь-яких заходів, спрямованих на бойкот угорського головування в Раді ЄС", — заявив президент Словаччини.

Читайте також: Країни ЄС бойкотуватимуть міністерські засідання під головуванням Угорщини

Свою позицію він пояснив тим, що не бачить причин для бойкоту. Пеллегріні додав, що в уряду Угорщини є "суверенна позиція", а блокувати головування Будапешту не можна  "лише через те, що комусь не подобаються його дії". Він заявив, що не вважає, що когось потрібно карати "за те, що він намагається вести діалог". 

Раніше міністри МЗС ЄС домовились бойкотувати серпневу зустріч у Будапешті, аби провчити премʼєра Угорщини Віктора Орбана за його несанкціоновані "мирні візити" до Китаю та Москви. Такий бойкот дозволить главам закордонних відомств Євросоюзу надіслати угорській стороні сигнал про те, що Будапешт не виступає від імені ЄС. 

Також лідери Єврокомісії домовились про бойкот неформальних зустрічей, які організовуватиме Будапешт під час свого головування у Раді ЄС. У Євросоюзі обурені "мирними вояжами" Орбана.