UA / RU
Підтримати ZN.ua

Науседа перемагає на виборах президента Литви

Перемога діючого президента означає спадкоємність у зовнішній політиці та жорстку позицію щодо Росії

Президент Литви Гітанас Науседа 26 травня був обраний у другому турі на другий п'ятирічний термін, отримавши більшість голосів виборців цієї балтійської країні, які підтримали його зовнішню політику та жорстку позицію щодо загрози російської агресії. 

За даними виборчої комісії, після підрахунку двох третин бюлетенів Науседа отримав 77% голосів у другому турі, де зустрівся з прем'єр-міністеркою Литви Інгрідою Шимоніте. Остання визнала свою поразку, повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Це робиться для продовження війни – Науседа про заміну Шойгу

Війна Росії в Україні домінувала у президентській кампанії у країні, яка межує з російським ексклавом Калінінградом на заході і Білоруссю на сході. Науседа заручився підтримкою громадськості завдяки своїй позиції щодо України і голосним закликам до союзників по НАТО зміцнити східні кордони військового альянсу.

Науседа і Шимоніте мали мало розбіжностей у питаннях безпеки. На внутрішньому фронті Науседа більше апелював до виборців, які підтримують традиційні сімейні цінності, тоді як Шимоніте виступала за більш інклюзивний підхід до таких питань, як права ЛГБТК.

Науседа пообіцяв звернути увагу на сімейну політику, таку як податкові пільги і доступ до житла. Він повинен буде координувати політику з наступним урядом після того, як 13 жовтня в Литві відбудуться парламентські вибори.

Читайте також: Я занепокоєний тим, що ми втрачаємо фокус щодо війни в Україні – Науседа

Нагадаємо, після підрахунку всіх бюлетенів у першому турі президентських виборів Науседа отримав 44,19% голосів, а Шимоніте – 19,78%.

У березні Науседа заявив, що Захід має «припинити малювати для себе червоні лінії» щодо розміщення  своїх військ в Україні. Також президент Литви розкритикував західних союзників, які застосовують подвійні стандарти у питаннях щодо допомоги Україні та Ізраїлю. Він нагадав, що за нездатність партнерів вчасно відправити допомогу ЗСУ українці щодня платять своїми життями.