UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАТО збирається розширити обмін оборонними технологіями та розвідданими з Україною — Bloomberg

Також Альянс хоче допомогти Києву стати суттєвим постачальником технологій після завершення війни.

Фото ілюстративне.

Фото ілюстративне.

НАТО планує розширити співпрацю з Україною у сфері оборонних технологій та ділитися більшою кількістю даних розвідки про російські засоби радіоелектронної боротьби. Про це помічник генерального секретаря Альянсу Девід ван Вел заявив журналістам на інавгураційному Форумі інноваторів оборони, повідомляє Bloomberg.

Він додав, що конфлікт змусив НАТО виділити більше ресурсів на кібербезпеку та відстеження російських військових технологій. Також ван Вел зауважив, що українці швидко впроваджують високі технології, але й росіяни «не дурні».

Читайте також: Правомірне місце України – в НАТО, і ми твердо переконані, що цей процес є незворотним – Стубб

Він повідомив, що скоро фіналізують угоду, яка запроваджує нові рамки для обміну інформацією з Україною, а також ланцюжки постачання дронів. За його словами, роботу над документом завершать до липневого саміту Альянсу у Вашингтоні.

Однією з цілей програми є допомога Києву стати суттєвим постачальником технологій після завершення війни. За словами помічника генерального секретаря, НАТО також хоче повторити швидке впровадження та розгортання технологій, яке в Альянсі побачили в Україні з початку війни.

Bloomberg пише, що на конференції представники НАТО та США часто «із заздрістю» вказували на швидкий розвиток технологій в Україні. Головною темою заходу була протидія постійним глушінням Росією системи GPS, через що деякі українські безпілотники та іноземна високоточна зброя стали неефективними.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли, що НАТО планує запропонувати Україні пакет безпекової допомоги під час липневого саміту Альянсу у Вашингтоні. За словами посла Сполучених Штатів при НАТО Джуліанни Сміт, окрім оприлюднення пакета, близько 32 країн завершують підготовку низки двосторонніх угод на підтримку Києва, 13 з яких вже укладено.