UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАТО планує відкрити офіс зв'язку у Швейцарії — ЗМІ

Залишається чекати на офіційне схвалення швейцарського уряду, після того, як буде подано офіційний запит.

НАТО планує відкрити офіс зв'язку у Швейцарії, повідомляє Swissinfo.

За даними ЗМІ, після того, як у вересні 2022 року уряд Швейцарії дав зелене світло, Міністерство закордонних справ вже готується до створення офісу зв'язку. Альянс НАТО тепер має надіслати офіційний запит до Швейцарії.

Читайте також: Швейцарія виділить понад 100 млн доларів на розмінування України

Рішення про відкриття нового офісу в Женеві пояснюється прагненням НАТО поглибити взаємодію з Організацією Об'єднаних Націй та іншими міжнародними організаціями, про що Альянс оголосив у липні на саміті у Вільнюсі, Литва.

Професор Женевського інституту міжнародних відносин Девід Сильван вважає, що це спосіб для Альянсу стати фізично ближчим до великої кількості дипломатів у Женеві, але не тільки.

"Це одна з багатьох ознак того, що НАТО зараз починає переорієнтовуватись. І не лише, як випливає з назви, у Північній Атлантиці, а й в Африці і навіть Азії", - зазначив експерт. 

У цьому сенсі присутність у Женеві полегшила б його завдання.

Політичний світ не є одностайним щодо таких планів. Дехто стурбований цим, але, на думку Сильвана, присутність НАТО не повинна зашкодити іміджу нейтралітету Женеви, де багато неурядових організацій вже працюють над питаннями безпеки. Він також вважає, що Женева не застрахована від збройних конфліктів, що відбуваються в решті світу.

Тепер залишається чекати на офіційне схвалення швейцарського уряду, після того, як буде подано офіційний запит.

Читайте також: У Швейцарії діє п’ята частина всіх російських шпигунів у Європі – ЗМІ

Раніше командувач армії Швейцарії Томас Зюсслі закликав до розширення масштабів співпраці з НАТО. За його словами, у спільних навчаннях з силами Альянсу в майбутньому крім ВПС та сил спеціального призначення повинні брати участь також регулярні сухопутні підрозділи Швейцарії.