UA / RU
Підтримати ZN.ua

У НАТО «дзеркально» відреагували на вихід Росії з договору щодо скорочення озброєнь у Європі

Союзники заявили, що держави-учасниці НАТО мають намір призупинити дію Договору (ДЗЗСЄ)

Північноатлантична рада, найвищий політичний орган, що ухвалює рішення в НАТО, відреагувала на остаточний вихід Росії з Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ).  

«Держави-учасниці ДЗЗСЄ мають намір призупинити дію ДЗЗСЄ на такий термін, на який це буде необхідно, відповідно до їхніх прав за міжнародним правом. Це рішення повністю підтримується усіма членами НАТО», – йдеться у повідомленні Північноатлантичної ради від 7 листопада.

У НАТО пояснюють це рішення тим, що ДЗЗСЄ є наріжним каменем євроатлантичної архітектури безпеки, а тому ситуація, за якої держави-учасниці Альянсу дотримуються Договору, а Росія ні, – була б нестійкою.

Читайте також: Немає жодних ознак того, що Росія хоче миру. Вона планує нову війну – генсек НАТО

Інші ключові тези заяви Північноатлантичної ради:

Читайте також: Генштаб: Наразі Україна має більше зразків озброєння, ніж у є НАТО

Нагадаємо, президент РФ Владімір Путін підписав закон про денонсацію Договору про звичайні збройні сили в Європі у травні 2023 року. Раніше, у лютому, Путін заявив, про призупинення участі Росії у Договорі про стратегічні наступальні озброєння, який регулював питання скорочення арсеналів розгорнутих стратегічних ядерних озброєнь РФ та США. 2 листопада російський президент підписав закон про скасування ратифікації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ).