UA / RU
Підтримати ZN.ua

Наразі Фіцо перебуває між життям і смертю — Орбан

За словами угорського премʼєра, він молиться за словацького колегу.

Віктор Орбан сподівається на одужання свого колеги зі Словаччини.

Віктор Орбан сподівається на одужання свого колеги зі Словаччини.

Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан повідомив, що його колега зі Словаччини Роберт Фіцо перебуває між життям і смертю після скоєного на нього замаху. Він також побажав словацькому премʼєру швидкого одужання, передає Reuters.

«Ми молимося за прем'єр-міністра [Роберта Фіцо] і вболіваємо за Словаччину, - сказав Орбан, - Роберт Фіцо знаходиться між життям і смертю».

Угорський премʼєр сказав, що навіть якщо Фіцо одужає, він не зможе працювати протягом кількох місяців перед виборами до Європейського парламенту. Вони мають відбутися на початку наступного місяця.

Читайте також: Лідери ЄС відреагували на замах на Фіцо

Орбан також додав, що Європу чекають вибори, які вирішать не лише склад Європейського парламенту, але разом із виборами в США можуть «визначити хід війни та миру» на континенті. За його словами, у цій ситуації «були б дуже потрібні» Роберт Фіцо та мирна Словаччина.

Замах на Роберта Фіцо скоїв словацький письменник Юрай Чантула 15 травня. Наразі премʼєр у важкому стані, а нападнику загрожує довічне увʼязнення. Той факт, що він діяв з помсти та проти посадової особи, буде обтяжувальною обставиною в справі.

Раніше міністр оборони Словаччини заявив після відвідин Фіцо у лікарні, що травми премʼєра дуже значні після чотирьох вогнепальних поранень. За його словами, словацькій демократії доведеться знову вчитися «ходити і терпіти іншу думку».