UA / RU
Підтримати ZN.ua

Напруга між Угорщиною та ЄС затьмарила ключову зустріч щодо України – Politico

Проросійську Угорщину підтримує дружня до неї Словаччина.

На зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у четвер сталася суперечка між главою зовнішньополітичного відомства ЄС та Угорщиною, пише Politico.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель закликав зняти обмеження на використання Україною безоплатно наданої зброї для ураження цілей в Росії.

«Зброя, яку ми надаємо Україні, повинна використовуватися в повному обсязі, і обмеження повинні бути зняті, щоб українці могли цілитися в ті місця, звідки їх бомбардує Росія. В іншому випадку, вона буде марною», – сказав Жозеп Боррель. 

Читайте також: МЗС Чехії: Ми будемо переконувати наших партнерів зняти обмеження для України щодо ударів по РФ західною зброєю

У ранковому засіданні міністрів ЄС також взяв участь міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Чиновник, знайомий з ходом переговорів, повідомив виданню, що Кулеба поінформував своїх колег про те, що є всі ознаки того, що Росія продовжить ракетні атаки на Україну. Глава української дипломатії, за словами співрозмовника, закликав міністрів ЄС дозволити Україні завдавати удари по об'єктах в Росії, зазначивши при цьому, що цю пропозицію не слід розглядати як ескалацію.

Заклик Кулеби, як і попередній заклик Борреля надати Києву свободу дій у використанні наданого Заходом озброєння, підтримали на зустрічі Франція, Швеція, Латвія, Нідерланди та Польща, сказав чиновник, при цьому деякі з них зазначили, що міжнародне право не забороняє країні входити на територію агресора з метою самозахисту.

Між тим, очолювана дружнім до Москви урядом Роберта Фіцо Словаччина, яка виступає проти такого кроку, висловила жаль з приводу того, що зустріч не відбулася в Будапешті.

Боррель також заявив, що запропонував країнам ЄС накласти санкції на деяких ізраїльських міністрів за «неприйнятні висловлювання ненависті» щодо палестинців, які, за його словами, суперечать міжнародному праву. 

«Я думаю, що у Європейського Союзу не повинно бути табу на використання нашого інструментарію для того, щоб змусити дотримуватися гуманітарного права. Але це не моє рішення. Я можу лише запропонувати, а країни-члени вирішуватимуть», - сказав він.

Жодна з пропозицій не була сприйнята Угорщиною позитивно. 

«Агресію верховного представника необхідно зупинити», – заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто у своєму дописі на Facebook, назвавши пропозиції Борреля щодо України та Близького Сходу «нерозважливими».

«Ми не хочемо більше зброї в Україні, ми не хочемо більше смертей, ми не хочемо ескалації війни, ми не хочемо розширення кризи на Близькому Сході. Сьогодні ми продовжуємо виступати за здоровий глузд і мир», – написав він.

Крім того, на зустрічі за зачиненими дверима Угорщина зазнала критики з боку Литви та Німеччини за розширення своєї імміграційної програми «національних карт» на росіян і білорусів, яку вони назвали загрозою безпеці. Сійярто захищав програму, стверджуючи, що в Німеччині та країнах Балтії проживає набагато більше росіян, ніж в Угорщині, де їх лише 0,7% від загальної кількості в ЄС.

«Сійярто хоче спростити проблему, називаючи прості цифри», - прокоментував один з дипломатів ЄС в інтерв'ю Politico..

Відносини між Угорщиною та ЄС вже давно є непростими, але вони різко погіршилися після того, як Будапешт у липні перебрав  головування в Раді ЄС на ротаційній основі. Низка міністрів закордонних справ ЄС бойкотували заплановану зустріч у Будапешті, вирішивши замість цього провести власний саміт у Брюсселі.

На запитання журналіста, чому зустріч відбулася в Брюсселі, а не в Будапешті, Боррель відповів: «Тому що я так вирішив».

«Я подумав, що було б набагато доречніше зробити це в Брюсселі, тому що деякі позиції, висловлені угорським урядом, прямо суперечать Спільній зовнішній політиці [та політиці безпеки]. Було набагато краще зробити це вдома», - додав він.

Раніше Politico повідомляло, що зустріч міністрів фінансів єврозони в Будапешті може бути скасована. Причина — зростання обурення через ставлення Угорщини до Росії. Голова зустрічі, міністр державних витрат Ірландії Паскаль Донохью, має до наступного тижня прийняти рішення про те, чи відбудеться засідання.