UA / RU
Підтримати ZN.ua

Надання ракет Taurus: більшість німців підтримують рішення Шольца

Підтримують надання ракет лише 26% респондентів.

Німеччина відклала рішення про надання ЗСУ крилатих ракет Taurus, ймовірно, через побоювання канцлера Олафа Шольца, що це потребуватиме залучення німецьких фахівців для підтримки і може наблизити ФРН до прямої конфронтації із РФ. Більшість громадян Німеччини підтримують рішення канцлера  не надавати українським військовим такі ракети, повідомляє "ЄП".

За результатами опитування проведеного інститутом YouGov, підтримують рішення Шольца не постачати Україні крилаті ракети Taurus - 55% респондентів. Водночас таку позицію не підтримують - 26%.

Читайте також: Ракети Taurus необхідні для виживання – посол України в Німеччині

Позицію Шольца критикує опозиційна партія ХДС та окремі представники його коаліційних партнерів – "Зелених" та "Вільних демократів". Попри це серед виборців усіх цих партій переважає підтримка позиції Шольца.

“Серед респондентів-прихильників "Вільних демократів" такої думки дотримуються 57%, ХДС – 53%, "Зелених" – 40% (34% -  протилежної думки). Серед виборців Соціал-демократичної партії Шольца його позицію підтримують 59% опитаних, виборців правопопулістської "Альтернативи для Німеччини" – 79%, "Лівих" – 49%”, - йдеться в опитуванні.

Водночас думки німців щодо військової допомоги для України розділилися: 39% вважають, що Німеччина "зайшла надто далеко" у цьому питанні, 29% – що рівень допомоги такий, як треба, 18% – що він недостатній.

Раніше міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що ФРН не відмовляла Україні у передачі ракет Taurus і наразі переговори досі тривають.

Водночас міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок, коментуючи можливість передачі Україні ракет Taurus, заявляла, що це непросте питання, але у ФРН усвідомлюють потреби ЗСУ. Бербок також підкреслила, що британці, французи вже поставили свої ракети, але наголосила на тому, що "німецька система – абсолютно інша, вона особлива, дуже сучасна".