UA / RU
Підтримати ZN.ua

Над Чорним морем мало не зіткнулись російський і польський винищувачі

Російський Су-35 перехопив польський L410 Turbolet.

Польський прикордонний літак L410 Turbolet під час здійснення польоту над Чорним морем неподалік повітряного простору Румунії був перехоплений російським винищувачем Су-35. Про це повідомила пресслужба міністерства оборони Румунії.

Повітряний інцидент стався у п'ятницю, 5 травня, вдень близько 13:20 за місцевим часом.

"Агресивні та небезпечні маневри, що неодноразово здійснюють винищувачі Російської Федерації поблизу польських літаків, створювали високий рівень турбулентності та створювали серйозні труднощі в управлінні польськими літаками", – вказується в заяві відомства.

Після цього два бойові літаки румунських ВПС і два літаки ВПС Іспанії, призначені для виконання завдань повітряної поліції, отримали попередження від Об'єднаного центру повітряних операцій НАТО в іспанській Торрехоні про небезпечну ситуацію і були готові за потреби втрутитися, але обійшлося.

Польський екіпаж діяв спокійно та професійно "у ситуації, безвідповідально створеній російським пілотом, і зміг повністю контролювати літак після початкової втрати висоти, спричиненої маневрами літака Су-35".

Читайте також: Винищувачі Данії і Швеції вперше разом перехопили російський літак над Балтійським морем

Нагадаємо, російські військові літаки регулярно здійснюють небезпечні маневри над Чорним і Балтійським морями. У березні два російські літаки Су-27 здійснили небезпечний маневр під час перехоплення безпілотника MQ-9 Reaper ВПС США і він упав у Чорне море. Пізніше відео з камери, яка була на збитому над Чорним морем американському безпілотнику MQ-9 Reaper, свідчить, що російські винищувачі переслідували безпілотник, наближалися до нього і скидали на нього паливо.